E-akcelerator Roma Digital Boost

Kao odgovor na pandemijsku krizu COVID-19 i njene efekte na formalni i neformalni sektor, Inicijativa za razvoj romskog preduzetništva (REDI) u saradnji sa Swiss Entrepreneurship Program, Startup Macedonia, Business Impact Lab, E-commerce Macedonia, E-commerce Serbia and Spheric Accelerator Romania, uspešno je sprovela prvi e-akcelerator program “Roma Digital Boost”.

Glavni cilj programa bio je prenošenje znanja i veština na 60 romskih biznisa radi njihove transformacije iz tradicionalnog u digitalno poslovanje.

Slađana Vasić je pobednica iz Srbije, koja je osvojila paket od 5.000 eura (grant i individualno mentorstvo). Slađana je Romkinja, preduzetnica koja se više od 10 godina bavi proizvodnjom i trgovinom pamučnog veša. Uticaj COVID -19 krize na njen biznis se ogledao u smanjenom protoku prodaje i profita. Slađana je počela sa online promocijom svojih proizvoda i planira da svoje poslovanje u potpunosti prenese i na online mrežu. Tako bi obezbedila bolje pozicioniranje svojih proizvoda. Sa dugogodišnjim iskustvom u radu i uz podršku programa ROMA DIGITAL BOOST, njen biznis ima potencijal da preraste u veću kompaniju.

Feride Bekir pobednica je iz Severne Makedonije. Raluka Kretu iz Rumunije je osvojila nagradni paket od 5.000 eura (grant od 3.000 eura, onlajn aplikacija za fitnes, brendiranje i plaćanje procesa integracija).

Pored tri dobitnika nagradnog paketa od po 5.000 eura, ostalih 25 finalista dobilo je drugačiji paket seta usluga za razvijanje svojih poslovnih modela (kao što su marketinške usluge, IT podrška, profesionalno fotografisanje).

Program će se nastaviti sa individualnim mentorstvom do kraja godine. Ukupan iznos nagrade koja se dodeljuje ovim programom je 25.000 eura. Program finansira Fond za otvoreno društvo COVID Ujedinjeni fond.

Kroz Roma Digital Boost program, 60 biznisa koje vode Romi iz Rumunije, Makedonije i Srbije, uspešno je prošlo kroz onlajn module o poslovnom modeliranju i digitalnoj transformaciji, uticaju i menadžmentu, marketingu, e-trgovini i prezentovanju poslovnih ideja.

E-akcelerator program dizajniran je za pružanje finansijske podrške u obliku novčane nagrade, individualnog mentorstva, tutorske podrške i rešenja za e-trgovinu najperspektivnije uspostavljenim digitalnim preduzećima.