ČARAPANSKI VEK MUZIKE: Rok muzika dolazi u grad!

U Kruševcu su prve rok grupe nastale početkom 60-tih godina po uzoru na poznate svetske i domaće rok grupe.

Prvi kruševački rokeri (bitnici) nisu bili muzički obrazovani ali su imali jaku volju i puno energije. Jedan od većih problema sa kojim su se rokeri suočili bio je nedostatak instrumenata. Za vežbanje su bili prinuđeni da pozajmljuju instrumenete

Grupa “Pi” 1973. godine,

a oni maštovitiji i spretniji su akustične gitare, uz pomoć magneta, pretvarali u električne. Bilo je slučajeva i da su lokalni stolari pravili električne gitare za rok muzičare. Umesto pojačala često su se koristili stari prerađeni radio aparati marke „tesla“ ili „čajavec“ dok su pevači umesto mikrofona upotrebljavali mikrofone za magnetofon. Posebna priča je bilo obezbeđivanje opreme za bubnjare. Retko koji bubnjar je imao komplet bubnjeva već su se dovijali kako su znali i umeli.

Veliki dorpinos razvoju rok muzike u Kruševcu dao je i 1970. godine obnovljeni Radio Kruševac. U programskoj šemi bilo je nekoliko emisija koej su se bavile popularnom muzikom, uz direktna uključenja u program i želje slušalaca. Program su vodili Vladimir Radojičić – Vlada Šokac, Radomir Krkić Krle i Zoran Grujić Gruja.

Sedamdesetih godina u Kruševcu se otvara sve više mesta na kojima rok muzičari mogu da nastupaju kao što su hol Doma sindikata, sala Gimnazije, hol bioskopa „Kruševac“ i , naravno, Dom JNA.

Prve grupe bile su „Fantomi“, „Prisli“, „Hepi Bojs“, „Neoni“, „Dendisi“, „Grupa 13“, „Kentauri“…

Orkestar TŠC je najčešće svirao na igrankama u školi

Grupa „Prisli“ je delovala od 1964. do 1966. godine. To je bila prva kruševačka grupa koja je imala električne gitare. Kako u to vreme u Jugoslaviji nije bilo moguće kupiti električnu gitaru momci su od nemačke firme „Hefner“ nabavili magnete, žice, čivije, potenciometre, a otac Ljube Petrovića je od tih delova sklopio dve gitare od jasenovog drveta. Članovi grupe bili su Bratislav Stupljanin Braca, ritam i solo gitara, Miroljub Petrović Ljuba, ritam i solo gitara, i Slobodan Boca Jovanović, bubnjevi. Svirali su pesme Bitlsa, Enimalsa, Šedouza, Elvisa Prislija a nastupali su na igrankama u Učiteljskoj školi, TŠC-u i menzi Industrije „14. oktobar“.

„Plamteće zvezde“  su svirale tokom 1967. i 1968. godine a najčešće su nastupale u Pedagoškoj akademiji i Pionirskom parku. U Domu kulture u Bivolju je često nastupala lokalna grupa VIS „Neoni“ dok su Gimnazijalci formirali „Grupu 13“.

Zanimljiva je bila grupa „Asteroidi“ koja je bila sastavljena od momaka iz ulice Poručnika Božidara, a prvi nastup je imala 1968. godine u selu Kobilje!

Godine 1970. formiran je orkestar TŠC. Članovi ove grupe bili su kasnije poznati muzičari Ljubinko Kostić Bika (gitara), Nenad Stefanović – Japanac (bas gitara), Zoran Milovanović – Rus (bubnjevi), Dragan Savić Đuka (orgulje) i Sava Popović (vokal). U školi su imali prostoriju za vežbanje a nastupali su na igrankama u TŠC-u.

Grupa “Fantomi” 1966. godine

U prvoj polovini 70-tih jedna od popularnijih grupa u gradu bila je grupa “Pi” sastavljena od tada već iskusnih lokalnih muzičara. Zanimljiv sastav bio je „Treća smena“, bend koji je tokom leta uglavnom nastupao na omladinskim radnim akcijama. Grupu su činili gitarista Žika Trifunović, basista Milan Tamburić, orguljaš Bane Radić, bubnjar Nebojša Velisavljević i pevač Dragoljub Duković. Van sezone radnih akcija svirali su u okolnim mestima – Trsteniku, Paraćinu, Ćupriji, Nišu, a imali su i nastupe na crnogorskom i hrvatskom primorju.

Među uspešnije lokalne grupe iz tog prvog perioda može se svrstati i grupa „Foks“ koja je nastupala od 1974. do 1976. godine. Za tri godine rada imali su oko 120 nastupa, a neposrendo pre raspada promenili su ime u „Hej“.

Izvori i FOTO:  “Nedaleko od reke Rasine – Muzički život Kruševca i okoline“ Save Popovića