ČARAPANSKI VEK MUZIKE: Rokeri i bluzeri

Kruševac ne može da se pohvali velikim brojem rok i bluz muzičara koji su ostvarili značajniju karijeru u nacionalnim okvirima ali postoje i izuzeci.

Nenad Stefanović Japanac je, po mnogima, jedan od najboljih rok i džez basista u Srbiji u proteklih pet decenija. Rođen je u Kruševcu 1959. godine a karijeru je započeo u lokalnim sastavima koji su svirali na igrankama.

Nenad Stefanović Japanac je bio jedan od najcenjenih basista u Srbiji i regionu

Bio je član udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike od 1976. godine. Imao je status slobodnog umetnika, a u Sokoju je imao prijavljenih i zaštićenih oko 200 radova kao autor i aranžer. Učestvovao je u stvaranju preko 1000 izdanja jugoslovenske i srpske scene. Sarađivao je sa Oliverom Mandićem, Dušanom Prelevićem, Zlatkom Pejakovićem, Bajagom i Instruktorima, Bijelim dugmetom, Galijom, Viktorijom, Pilotima i mnogim drugim muzičarima. Pored ostalog, producirao je prvi i jedini album “Pre ili kasnije” kruševačkog benda “Rubin” 1984. godine.  Osnivač je kultnog Bassman Night, Music Lessons & Full Open Jam Session projekta.

Petar Miladinović – Pera Džo rođen je 1961. godine u Kruševcu gde je završio Gimnaziju. Nakon toga prelazi u Beograd gde je završio Fakultet fizičke kulture. Usnu harmoniku je počeo da svira sa devet godina a u rodnom gradu je završio Nižu muzičku školu. U Beogradu počinje da svira bluz u klubu „Mašinac“ i u Domu omladine sa različitim muzičarima.

Muzički sastavi čiji je bio član su mnogobrojni: Vilage blues band (njegov prvi kruševački sastav), Bar blues band, Raw hide, Blues trio, Blues explosion, Pera Joe blues band, Zona B i Easy Blues Band. Nastupao je sa svetskim zvezdama, kao što su Šugar Blu, Louzijana Red, Džon Hamond, koji su svi odreda hteli da ga vode u SAD, da pokažu kako “mali Srbin rastura crni bluz”. Zvanični je predstavnik usne harmonike “Hohner” za Evropu i redovni član žirija mnogih međunarodnih bluz festivala.

Pera Džo je sarađivao na albumima i koncertima brojnih domaćih muzičara – Smaka, Partibrejkersa, YU grupe, Električnog orgazma, Van Goga…

Od rokera koji se, na neki način, vezuju za Kruševac vredi pomenuti Predraga Jovanovića poznatijeg kao Peđa D Boj. Sin poznate pevačice Mile Matić je rođen u Kruševcu 1950. godine ali je relativno rano napustio rodni grad. Šira javnost ga je upoznala nakon manje role u filmu “Kad budem mrtav i beo”, reditelja Živojina Pavlovića iz 1967. godine. Na muzičkom takmičenju u tom filmu Jovanović je predstavljen kao “mladi hipik iz Kruševca” a izvodio je pesmu “I am a Believer” grupe The Monkees.

Milan Delčić, frontmen grupe “U škripcu”, je rođen u Pirotu ali je u Kruševcu živeo nekoliko godina i završio niže razrede osnovne škole. Nakon toga se, sa porodicom, preselio u Beograd.

Kruševac je, kao mesto rođenja, naveden i u ličnim dokumentima čuvenog gitariste Zlatka Manojlovića. Autor poznatog hita “Šošana”, gitarista grupa “DŽentlmeni”, “Dah” i “Gordi” igrom slučaja je rođen u Kruševcu jer je njegova majka bila u poseti rodbini. Inače, Zlatkova baka po majci je iz našeg grada. Neka veza ipak postoji…