ČARAPANSKI VEK MUZIKE: Muzički asovi iz Kruševca

Kruševački kraj je iznedrio nekoliko vrsnih muzičara i kompozitora koji su ostavili dubok trag u muzičkoj istoriji Srbije 20. veka.

Svakako najpoznatija muzičarka rođena u Kruševcu i okolini je legendarna Radojka Živković (1923 – 2002). O počecima Radojkine umetničke  karijere pisali smo u jednom od prethodnih nastavaka ali vredi podsetiti da je, pored virtuoznosti na harmonici, bila i vrstan kompozitor. Autor je čuvenih pesama „Beograde, ljubavi moja“, „Svaka majka koja ćerku ima“, „Dođi mojim ružama“ i, naravno, najpoznatije „Odakle si sele“.

Radojka i Milutin Tine Živković su godinama oduševljavali publiku širom Jugoslavije i sveta FOTO: Privatna arhiva

Vukašin Vule Jevtić (1913-1981) je rođen u selu Rosica kod Ribarske banje. Osnovnu školu je završio u Ribaru a Gimnaziju je upisao u Aleksincu.U Gimnaziji je i započeo svoju muzički karijeru pevajući kao solista.

Zahvaljujući izuzetnom muzičkom talentu 1939. godine postaje solista Radio Beograda i veliki prijatelj legendarnog violiniste i kompozitora Vlastimira Pavlovića Carevca. Tokom Drugog svetskog rata Vule i Carevac su zajedno bili u zarobljeništvu, u Nemačkoj, u logoru Dahau.

Po povratku u domovinu nastavlja saradnju sa Radio Beogradom za koji snima trajne snimke pesama „Emina“, „Zora zori dan se beli“, „Blago meni i tebi devojko“, „Ajd idemo Rado“ i mnogih drugih. Bavio se i komponovanjem pesama, od kojih je najpoznatija „Još litar jedan“. Bio je prvi dobitnik Estradne nagrade Jugoslavije. Umro je 10. avgusta 1981. godine u Ribarskoj Banji, kod Kruševca. Njemu u čast se u Ribarskoj Banji održavaju „Vuletovi dani”.

Miodrag Rade Jašarević (1917 – 1976) je jedan od najpoznatijih muzičara koji su rođeni i karijeru započeli u Kruševcu. Sviranje violine je učio od oca Save i komšije Mitra Vujičića. Veoma rano je počeo da svira po kafanama i hotelima. U Kruševcu je nastupao u „Parizu“, „Evropi“, „Gledstonu“, „Beogradu“…Nakon toga se seli za Beograd gde je usavršio svoje sviračko umeće. U Beogradu je upisao muzičku školu, zatim i Muzičku akademiju, a njegov talenat bio je zapažen kada je 1947. godine položio audiciju za Zabavni orkestar u Radio Beogradu. Naredne godine je prešao u Veliki narodni orkestar, na čijem je čelu bio Vlastimir Pavlović Carevac.

Od legendardnog Carevca preuzeo je rukovođenje Narodnim orkestrom RTB a na tom mestu je ostao sve do tragične smrti 1976. godine, u saobraćajnoj nesreći u kojoj su stradale i pevačice, sestre Silvana Armenulić i Mirjana Barjaktarević.

Dragan Toković je autor nekoliko stotina nezaboravnih pesama FOTO: Privatna arhiva
Dragan Toković je autor nekoliko stotina nezaboravnih pesama FOTO: Privatna arhiva

Dragoljub Dragan Toković je rođen u Makedoniji, u mestu Dramče, 1932. godine u porodici sveštenika Spasoja Tokovića. Dragan je imao starijeg brata, Branislava, mlađu sestru Ljiljanu i mlađeg brata Miodraga. Porodica se pred Drugi svetski rat preselila u selo Konjuh. Tokom rata, Dragan je izgubio oca, a nakon rata, porodica se preselila u Kruševac.

U petnaestoj godini je dobio harmoniku, a sa sedamnest godina se zaposlio u muzičkoj redakciji Radio Kruševca. Iste godine je komponovao pesmu „Ja prošetah kraj Morave“ koja je postala deo narodne baštine. Pored narodnih pesama izvodio je i evergrin kompozicije, italijanske kancone, francuske šansone, španske pesme. Bio je ekskluzivni pevač „Jugotona“ ali je slavu stekao komponovanjem nezaboravnih pesama kao što su  „Dunave, moje more“, „Zoki Zorule“, „Lela Vranjanka“, „Oj Safete, Sajo Sarajlijo“, „Rastao sam pored Dunava“ i mnoge druge.

Ovoj grupi umetnika svakako treba dodati čuvenog frulaša Savu Jeremića, rodom iz sela Poslon kod Ražnja, koji je dugo nastupao sa Radojkom i Tinetom Živkovićem.