Istraživanje “Srbi i Albanci – kojim putem dalje”

Istraživanje o odnosu Srba i Albanaca veoma je značajno za razumevanje faktora koji utiču na međusobne veze naroda na Balkanu, ocenili su predstavnici diplomatskog kora nakon predstavljanja rezultata istraživanja, koje je Faktor plus obavio za potrebe Tanjuga, a povodom projekta “Srbi i Albanci – kojim putem dalje”, koji Tanjug realizuje sa albanskom agencijom ATA.

Ambasador Albanije Ilir Boćka je istraživanje o odnosima Srba i Albanaca ocenio kao veoma interesantno, jer je ono, kako je dodao, način da saznamo šta jedan narod misli o drugome.

Možemo se složiti sa rezultatima ili ne, ali oni su rezultat ozbiljnog istraživanja i rada. Oni identifikuju faktore koji otežavaju naše odnose – rekao je ambasador.

Savetnik u ambasadi Kanade Brajan Ebel ocenio je nakon skupa da je istraživanje koje su uradili Tanjug i Faktor plus uz podršku Ambasade Norveške veoma vredno.

Ono predstavlja veoma važan korak za razumevanje faktora koji ujedinjuju i razdvajaju ljude na Balkanu – rekao je Ebel.

Istraživanje je, na primer, pokazalo da Srbi i Albanci na različite načine objašnjavaju međusoban odnos dva naroda – skoro polovina Srba (45 odsto) smatra da je njihov odnos prema Albancima posledica stanja na Kosovu i Metohiji, dok nešto manje Albanaca (39 odsto) smatra da su za to presudni istorijski dogadaji.

Ambasador Albanije Ilir Boćka se složio da je pitanje Kosova jedna od glavnih prepreka u odnosima između Srba i Albanaca.

Kad god nešto počnemo da radimo, odmah se tu ispreči Kosovo. Nadajmo se da će to pitanje biti rešeno u budućnosti i posle toga će, uveren sam, biti više razumevanja u obe zemlje – rekao je on.

Ambasador je takode skrenuo pažnju da između dva naroda postoji nedostatak informacija i da se ponekad “više bavimo ideologijom i istorijom, nego drugim problemima”.

Konstatovao je da su prošle godine obe zemlje postigle mnogo na putu ka EU, što uliva optimizam.

Imamo puno inicijativa. Optimista sam jer vidim da običan svet jeste zainteresovan i u većem broju se okreću jedni prema drugima – zaključio je on.

Prema istraživanju obavljenom u avgustu, dve trećine Srba ima negativan stav prema Albancima, kao i dve trećine Albanaca prema Srbima, iako samo petina Srba lično poznaje nekog Albanca i svega šest odsto Albanaca ima poznanika među Srbima.

Istraživanje je obavljeno u avgustu, na uzorku od 1.000 ispitanika u Srbiji, bez Kosova i Metohije, i 1.000 u Albaniji.