Klasik u modernom izdanju: “Put oko sveta”

Jedna od tri velike koprodukcije Kruševačkog pozorišta po tekstu Branislava Nušića: “Put oko sveta” (rađene su još: Devestopetnaesta – 2013. i Doktor Nušič – 2014.). Povodi su bili različiti, baš kao i rediteljske estetike i postupak. Za ovu predstavu, to je bio vek od prvog izvođenja. Još pre Prvog svetskog rata, 26. marta 1911. godine, na scenu Narodnog pozorišta, “Put oko sveta” postavio je Čiča Ilija Stanojević. Na sceni Jagodinac Jovanča Micić putuje, zahvaljujući dobitku na lutriji, da bi, na kraju, zaključio: “Ceo svet obiđoh, Jagodinu nigde ne nađoh”. Čiča Ilija Stanojević je istovremeno igrao i glavnu ulogu, Jovanču Micića. Predstava se, za tadašnje pojmove, održala na repertoaru veoma dugo, sve do početka Prvog svetskog rata.

Predstava “Put oko sveta” rađena je u adaptaciji i režiji Juga Radivojevića, u koprodukciji sa Festivalom Dani komedije. Igrana je 25 puta na matičnoj sceni, a na gostovanjima 15 puta. Izuzetno dinamična, tehnički i glumački zahtevna, predstava je bila hit gde god je bila izvedena. U komadu čak 21 glumac igra oko 80 uloga. Milorad Mandić je maestralno odigrao glavni lik, Jovanču Micića, a Ljiljana Stjepanović Julišku. U ansamblu su bili još i Milija Vuković, Nebojša Vranić, Dejan Tončić, Bojan Veljović, Biljana Nikolić i drugi. Kostime u stilu 30-ih godina 20. veka kreirala je Jelena Stokuća, scenografiju Aleksandar Denić, a muziku je odabrao Radivojević.

Jug Radivojević je tokom rada na predstavi delom osavremenio Nušićev besmrtni tekst. Reditelj je ostavio komad celovitim, ali je smestio radnju u čekaonicu, čije ime se menja prema zemlji u koju Jovanča stiže. Neverovatna energija koju je imala ova predstava delom pristiže i iz brzih promena scene i kostima, dok ritam određuje muzička podloga.

“Jovanča Micić pripada tradiciji onih likova koji u ostvarivanje svojih ambicija polaze od sopstvene opsesije posebnosti. Tako, Jovanča Micić kreće na put iz želje da se pridruži svim onim istaknutim ličnostima srpske i jagodinske istorije: kosovskim junacima, Koči kapetanu, Tasi aračliji i sl.”, kaže u svom tekstu u Programu za predstavu Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg Kruševačkog pozorišta.

Osvojila je mnoge značajne nagrade:
• nagrade u pet kategorija na Festivalu Dani komedije u Jagodini 2011. (između ostalih: za najbolju predstavu, režiju, za najbolju mušku ulogu Milorad Mandić Manda (“Zlatni ćuran”).
• najbolja predstava prema oceni publike (ocena 4,83) na Festivalu Nušićevi dani u Smederevu.
• “Joakimova nagrada” za najbolju ulogu dodeljena je Miloradu Mandiću Mandi za ulogu Jovanče Micića, Joakim fest u Kragujevcu 2011.
• na 47. Festivalu “Joakim Vujić” u Pirotu 2011. nagrađen je Milorad Mandić Manda za ulogu Jovanče Micića, za kostimografiju Jelena Stokuća.

Podela

Put oko sveta
Kruševačko pozorište 2010.
Režija: Jug Radivojević
Scenograf: Aleksandra Denić
Kostimograf: Jelena Stokuća
Koreograf: Petar Pjer Rajković
Lektor: Radovan Knežević
Dramaturg: mr. Spasoje Ž.Milanović

Uloge
Jovanče Micić: Milorad Mandić Manda
Juliška: Ljiljana Stjepanović
Čovek s nogom: Milija Vuković
Detektiv, Niko, Moharem, Srbin: Nebojša Vranić
Mika telegrafista, 1. član komisije, Brica, M. Zade: Dejan Tončić
Janaćko, Mornar, Ilija, 1. Persijanac, Pera Kuroki: Bojan Veljović
2. opštinski izaslanik, Komesar, Pera, Emin, Srbin: Boba Stojimirović
1. opštinski izaslanik, 1. Srbin, Ben Said, Srbin, Vuksanov čove,žena iz harema: Fuad Tabučić
Profesor, Vuksanov čovek: Dušan Jovanović
Sava, Erčibald, Čarl, Čio-či, 2. Persijanac, Srbin: Dragan Marinković
Svetislav, Teodor, Dete, Srbin: Nikola Rakić
Toma, Vo-Ki: Toma Trifunović
Kondukter, 2. Prodavac novina, Jang-Ci, Srbin, Bricin čovek, Persijanac: Predrag Milenković
2. član komisije, 1. prodavac novina, I-Li-Ja Srbin, Bricin čovek, Persijanac: Nikola pantović
Srbin, Amerikanac, Vuksanov čovek, Persijanac: Miroslav Debeljaković
Srbin, Amerikanac, Bricin čovek, Persijanac: Aleksandar Antić
Persa, La-Lo, Amerikanka: Biljana Nikolić
Saveta, Nazlija, Amerikanka: Jovanka Marić
Đulse, Amerikanka, Haremkinja: Slađana Nestorović Ristić
Srpkinja, Amerikanka, Haremkinja: Marija Debeljaković
Srpkinja, Amerikanka, Haremkinja: Tanja Mahmutović

Premijera: 30. oktobar 2010.

Pogledajte kompletnu predstavu (objavljeno uz dozvolu Kruševačkog pozorišta):