popis

Počeo je popis u Srbiji

Od subote 1. oktobra počeo je popis stanovništva na teritoriji Srbije. Popis će trajati sve do 31.oktobra. Popis je vrlo važan posao za svaki grad, okrug i čitavu zemlju, jer će se kao rezultat dobiti popis demografskog, ekonomskog i zdravstvenog stanja stanovništva. Iz Popisne komisije ovom prilikom pozibvaju građane da se odazovu popisu. Metodologija po kojoj se sprovodi popis je u potpunosti usaglašena sa međunarodnim standardima.

Od 15.septembra radi Info centar za građane koji putem besplatnog poziva na broj 0800 444 005 mogu da se informišu i razjasne sve nedoumice oko popisa. Pozivi ka Info-centru su besplatni i dostupni sa teritorije cele Srbije, iz fiksne mreže Telekoma Srbije i mobilnih mreža. Radno vreme Info-centra je od 08.00 do 20.00 svakoga dana.

O čemu se radi ?

Na popisnici, formularu u koji se unose podaci o svakom stanovniku, stoji 69 pitanja. To su pitanja o ličnim podacima, obrazovanju, bračnom stanju, promenama adrese stanovanja, poslovnom statusu, invaliditetu i prevoznim sredstvima. Popisivači će postavljati i pitanja o stambenom prostoru i domaćinstvu. Tri pitanja na koja ljudi ne moraju da odgovore su koje su veroispovesti, nacionalnosti i maternji jezik.

Popis stanovništva podrazumeva opsežno prikupljanje podataka o svim stanovnicima jedne države i radi se u skoro svim zemljama sveta, uglavnom na deset godina. To je najvažniji izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu i stambenom fondu jedne države. Samim tim, predstavlja okosnicu nacionalne statistike, navodi se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Prikupljeni podaci pružaju uvid u tačan broj porodica, stanova i kvalitet života stanovnika jedne države.

Zakonom je propisana i prekršajna odgovornost kao i novčane kazne u iznosu od 20 do 50 hiljada dinara za one koji odbiju da odgovore na pitanja ili daju netačne i nepotpune odgovore.

Istorija

Inače, sprovođenje popisa ima jako dugu tradiciju na tlu Srbije. Prvi opšti popis stanovništva sproveden je juna 1834. godine – po naređenju kneza Miloša. Ovaj popis nije obuhvatao Turke (koji se ni kasnije nisu popisivali) i Rome, koji su bili izuzeti od popisa, jer nisu bili podložni opštem oporezivanju. Pored kuća i poreskih glava, popisom su obuhvaćeni i vojni obveznici.

Popis stanovništva koji je sproveden u oktobru 1866. godine smatra se prvim modernim popisom. Pod rukovodstvom Vladimira Jakšića, začetnika statistike u Srbiji, izvršene su ozbilјne pripreme za sprovođenje pomenutog popisa, izrađeni su formulari i pravila popisivanja i uklјučen je veliki broj novih obeležja. Ovim popisom bilo je obuhvaćeno celokupno stanovništvo.