na

NA METI NASILNIKA: Novinarima prete političari, kriminalci, policija…

Pregled Baze podataka napada na novinare NUNS-a i mreže SafeJournalists.net pokazuje da su novinari koji rade u četiri okruga Centralne Srbije – Rasinskom, Raškom, Nišavskom i Pomoravskom kontinuirano izloženi različitim vidovima ugrožavanja bezbednosti.

U Pomoravskom okrugu registrovano je ukupno deset napada na novinare kroz verbalne pretnje, pritiske ali i onemogućavanje rada.

Na zasedanju skupštine Opštine Svilajnac 16. juna 2021. godine predsednik opštine Predrag Milanović je sa govornice, obrazlažući da mu nije posao da čita novinarske članke, a pogotovo ne priloženi isečak inače objavljen u „Resavskom poštonoši“, ovaj onlajn medij opisao rečima: „ovo nije ni novina, ovo je nešto da ne kažem šta, ovo služi samo da se napada lokalna vlast, ništa drugo ne piše u tim nazovite novinama“.

Ovo nije prvi put da su se lokalni mediji i novinari našli na meti Predraga Milanovića. Redakcije TV Resava i časopisa „Resavski poštonoša“ Radeta Đorđevića nezakonito su 2008. godine izbačene iz prostorija koje su zakupljivali, a čiji je vlasnik opština Svilajnac.

Na grub način i uz pretnju policijom izbačeni smo iz iznajmljenih prostorija od strane popisne komisije koju je, istog dana, formirao zamenik predsednika opštine Svilajnac Predrag Milanović, inače tada predsednik Okružnog odbora Demokratske stranke Pomoravskog okruga. Snimanje konstitutivne sednice opštine nije dozvoljeno TV Resavi jer navodno nije imala akreditaciju, koju nisu imali ni drugi mediji, a zabranu je izrekao rođeni brat tadašnjeg predsednika skupštine opštine”, podseća Rade Đorđević, glavni i odgovorni urednik TV Resave i “Resavskog poštonoše”.

Posle prekida programa šestoro stalno zaposlenih radnika ostalo je bez posla.

I ranije su novinari imali pretnje u vidu verbalnih napada, pokušaja zabrane rada, od strane aktivista Demokratske stranke, a to se, nažalost i realizovalo. Nakon izbacivanja oprema je privremeno prebačena u prostorije crkvene opštine Svilajnac”, napominje Đorđević.

Povodom ovog događaja predstavnici UNS-a, tadašnji predsednik Nino Brajović i član Izvršnog odbora Petar Jeremić 11. juna 2008. godine razgovarali su sa predsednikom Opštine Predragom Milanovićem i članicom Opštinskog veća Svilajnca i predsednicom komisije koja je iselila pomenute redakcije Draganom Radević, koji su obećali da će ovi mediji moći da se vrate u stare prostorije. Do danas nisu ispunili obećano.

Najviše slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara registrovano je u Jagodini.

Urednik jagodinskog portala “Central Media” Goran Jevremović je, dok je izveštavao sa protesta, na blokadi puta Jagodina-Kragujevac, na raskrsnici Rakalj, 27. novembra 2021. godine, legitimisan. Iako je uredno pokazao novinarsku legitimaciju, dobio je prekršajni nalog Policijske uprave Kragujevac po kojem je dužan da plati 5.000 dinara kazne zbog „sprečavanja obavljanja saobraćaja“.

Nekoliko dana kasnije, 4. decembra rano ujutro, Pripadnici policije u Jagodini su došli u prostorije portala „Central Media“ i upozorila Jevremovića da ne ide na blokadu puteva i da će snositi „zakonske posledice kršenja javnog reda i mira u vezi sa današnjim protestima“, ako se na njima pojavi. Jevremović je policajcima rekao da je novinar i da izveštava sa protesta.

Više puta verbalne pretnje su upućivane i Aniti Đukić, urednici portal “Info Centrala” iz Jagodine.

Svakako najpoznatiji slučaj napada na novinare iz Centralne Srbije je ubistvo Milana Pantića, dopisnika “Večernjih novosti” iz Jagodine. On je ubijen, sa više udaraca metalnom šipkom u glavu, 11. juna 2001. godine, ispred zgrade u kojoj je stanovao.

Uprkos višegodišnjim tvrdnjama Komisije za istraživanje ubistva novinara da je ubistvo jagodinskog novinara višeslojni zločin, sa svojim političkim, finansijskim (koruptivnim) i kriminalnim aspektom, Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje bi jedino moglo da iznese teret dokazivanja, poručuje da nije nadležno.

Izvršili smo uvid u spise predmeta Višeg javnog tužilaštva u Jagodini i utvrdili da ne postoje osnovi sumnje da je delo izvršeno od strane organizovane kriminalne grupe, što je neophodan uslov da predmet pređe u našu nadležnost “, rečeno je „Novostima“ u Tužilaštvu za organizovani kriminal 2021. godine.

Do sada je saslušano 17 svedoka i formirano 18 predmeta radi sprovođenja posebnih dokaznih radnji, predviđenih Zakonikom o krivičnom postupku, kao i tri predmeta sa zamolnicom za pružanje međunarodne pravne pomoći u “slučaju Milan Pantić” ali bez vidljivih rezultata.

Izvor: KruševacPRESS