Nacionalne stipendije

Nacionalne stipendije “Za žene u nauci”

Mlade žene koje se bave naučnim istraživanjima u oblasti prirodnih nauka i ove godine mogu da konkurišu za Nacionalne stipendije. Konkurs je u okviru svetski poznatog programa L’Oréal – UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal – UNESCO For Women in Science). Konkurs za 2021. godinu je u toku i prijave su otvorene do 30. aprila ove godine. U okviru jedanaestog ciklusa ovog programa u Srbiji, najtalentovanijim mladim naučnicama biće dodeljene tri stipendije. Svaka će biti u iznosu od po pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za stipendije “Za žene u nauci” mogu da konkurišu naučnice koje se bave naučno-istraživačkim radom u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i završene ili upisane doktorske studije. Prijave se podnose elektronskim putem. Na veb sajtu www.zeneunauci.co.rs moguće je naći više informacija o samom programu i načinu prijavljivanja, uključujući i prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2021. godinu.

Program Nacionalnih stipendija deo je velikog globalnog programa L’Oréal – UNESCO “Za žene u nauci” koji kroz različite vidove podrške nastoji da promoviše talentovane žene u svetu nauke, njihovu ulogu u društvu, kao i doprinos naučnom napretku. Trenutno program postoji u više od 50 zemalja. U Srbiji je pokrenut 2010. godine i realizuje se u partnerstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalne Komisije za UNESCO i kompanije L’Oréal Balkan.

Kroz lokalni program “Za žene u nauci” u Srbiji je do sada za svoj izuzetan naučno-istraživački rad nagrađeno čak 29 srpskih naučnica. Nacionalne stipendije su dodeljene u ukupnom iznosu koji prevazilazi 15 miliona dinara.