Narodni poslanici i građani zajedno za bolja radna prava

Centar za istraživačko novinarstvo predstavio je novi projekat „Narodni poslanici i građani zajedno za bolja radna prava“.

Ovaj projekat biće realizovan u periodu od 1. novembra 2022. do 31. marta 2023. godine, uz podršku organizacije CRTA i finansijsku podršku Evropske Unije.

Slaviša Milenković predstavio je novi projekat koji CINK realizuje uz pomoć organizacije CRTA FOTO: CINK

“Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava” je zajednička inicijativa Crte i Crtine inicijative Otvoreni parlament, Partnera za demokratske promene Srbija i Slavko Ćuruvija fondacije. Inicijativa je usmerena na podsticanje javnosti da zahteva odgovoran rad Narodne skupštine Republike Srbije, u skladu sa demokratskim vrednostima i ulogama koje parlament mora da obavlja kao najviše predstavničko telo.

Cilj projekta  je povećanje nivoa informisanosti građana Rasinskog okruga o ulozi narodnih poslanika i Narodne skupštine, uz podsticanje građana da utiču na proces donošenja odluka u Narodnoj skupštini, sa naglaskom na odluke koje se odnose na radna prava.

U najnovijem sazivu Skupštine Srbije trenutno je šestoro poslanika iz Rasinskog okruga. Troje su iz vladajuće koalicije a troje iz opozicionih stranaka. Svi oni, bez obzira na političku pripadnost, već su obavešteni o projektu i biće pozvani da uzmu učešće u njemu“, istakao je Slaviša Milenković, predsednik Upravnog odbora CINK-a.

Projekat predviđa nekoliko grupa aktivnosti na području šest lokalnih samouprava Rasinskog okruga – podela lifleta građanima na uličnim akcijama, informativna kampanja na portalima i društvenim mrežama, povezivanje građana i narodnih poslanika i poslanica kroz organizovanje debate kao i organizovanje „Građanske skupštine“ na koju će biti pozvani, pored poslanika i poslanica, predstavnici organizacija civilnog društva, sindikalni aktivisti i , naravno, građani.