rezultati

PREDSTAVLJENI REZULTATI PROJEKTA: Mladi najzainteresovaniji za ekološki i humanitarni aktivizam

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK predstavio je rezultate projekta “Za aktivno učešće mladih Rasinskog okruga” koji je realizovan u proteklih osam meseci.

Od 19 pristiglih aplikacija u konkurenciji za medijske grantove evaluaciona komisija je naš projekat ocenila kao najbolji. Ciljevi ovog medijskog projekta bili su unapređenje informisanost i razumevanje značaja i efekata aktivnog učešća mladih, na nivou tri lokalne zajednice u Rasinskom okrugu (Kruševac, Varvarin, Ćićevac) i osnaživanje mladih u tri lokalne zajednice u Rasinskom okrugu, za aktivno učešće u procesima donošenja odluka”, istakao je Slaviša Milenković, predsednik CINK-a.

CINK je predstavio rezultate projekta “Za aktivno učešće mladih Rasinskog okruga”
CINK je predstavio rezultate projekta “Za aktivno učešće mladih Rasinskog okruga”

Projekat je sprovoden na teritoriji Grada Kruševca i opština Ćićevac i Varvarin. Urađeno je istraživanje aktuelnog stanja u vezi sa aktivnim učešćem mladih u tri lokalne zajednice, organizovana debata lokalnih aktera o omladinskom aktivizmu kao i obuka mladih za posao novinara-saradnika.

Veliku zahvalnost dugujemo našim prijateljima iz organizacije “Okular” koji su nam puno pomogli u projektnim aktivnostima u Ćićevcu i Varvarinu. Sprovođenje ankete u Kruševcu povereno je članovima naše Omladinske redakcije kako bi postigli što bolju vezu sa mladima”, dodao je Milenković.

Tokom septembra sprovedena je obuka iz osnova novinarstva za osmoro mladih iz Kruševca i Ćićevca. Znanje stečeno na obuci oni su primenili kod rada na tekstovima koji su objavljeni na četiri portala i tri društvene mreže.

Objavljeno je ukupno 13 tekstova o aktivizmu mladih čiji su autori i autorke bili polaznici i polaznice obuke. Kvalitet objavljenih tekstova je bio izuzetno visok a priče zanimljive jer su tretirale omladinski aktivizam, kulturni i ekološki aktivizam, analizu odnosa mladih aktivizmu kao i odnosa prema politici. Takođe je na društvenim mrežama publikovano osam motivacionih objava koje se odnose na aktivizam mladih”, zaključuje Milenković.

 Milenković kaže da je realizacija projekta pokazala da su mladi zainteresovani da se aktivistički angažuju. Posebno ih interesuje ekološki i humanitarni aktivizam kao i aktivizam u kulturi. Nešto slabije interesovanje je za angažman u politici što je pokazatelj političkim akterima da moraju da se više bave mladima ali i da promene svoj pristup ovoj grupaciji.

Izvor: KruševacPRESS