Sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana

Potpisivanjem regionalnog Sporazuma o romingu zemalja Zapadnog Balkana cene poziva od 1. jula biće niže za 25 odsto, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić.

Sporazum će biti potpisan u okviru Drugog digitalnog samita 4. i 5. aprila u Beogradu, a Matić kaže da je to dogovoreno juče na ministarskom radnom ručku u Skoplju.

Kako kaže, potvrdjeno je da će biti implementirano sve ono što je dogovoreno na Prvom Digitalnom samitu koji je održan prošle godine u Sofiji kada je potpisana Dekaracija o digitalnoj agendi za Zapadni Balkan.

Ono što će novim sporazumom biti definisano značiće dodatno smanjenje koje treba da počne da se primenjuje od 1. jula, zaključno sa 30. junom 2021. kada bi trebalo da bude potpuno ukinut roming u regionu – rekla je Matić.
Kako je dodala, predvidjeno je da u prvom prelaznom periodu, snižavanje cena bude oko 25 odsto za pozive ka zemljama koje su već bile obuhvaćene sporazumom, dok će za nove članice, poput Albanije, smanjenje biti drastično veće.
Poziv za Albaniju u romingu sada iznosi 150 dinara, a nakon stupanja na snagu sporazuma neće moći da ide preko 22 dinara.

To je drastično smanjenje, a za druge zemlje će iznositi oko 25 odsto, to takodje nije malo”, primetila je Matić, te dodala da je cilj sporazuma da gradjani u regionu osete benefit medjusobne saradnje.