Agencija

Agencija godinama ne pokreće postupak zbog spornih prostorija SNS-a

Agencija za sprečavanje korupcije više od tri godine ne pokreće prekršajni postupak jer i dalje “prikuplja dokaze“ u slučaju nedozvoljene donacije SNS-u od strane konzorcijuma. Taj konzorcijum je bio sastavljen uglavnom od ljudi iz Kruševca. Oni su ovoj stranci poklonili prostorije na Novom Beogradu.

Kako piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Srpska napredna stranka (SNS) je krajem 2017. godine dobila na poklon prostorije na Novom Beogradu čija vrednost od oko 1,3 miliona evra prevazilazi zakonom dozvoljeni limit.

Novinari CINS-a su tada zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja od Agencije za sprečavanje korupcije tražili informaciju da li je pokrenula prekršajni postupak u ovom slučaju. Tek nakon žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja saznali su da Agencija do danas to nije uradila.

Agencija u odgovoru navodi da je postupak prikupljanja činjenica i dokaza u toku.

Samim tim je u toku i postupak utvrđivanja da li je premašena maksimalna vrednost davanja u konkretnom slučaju“.

Podsetimo, SNS je u finansijskom izveštaju 2018. godine naveo kruševačkog odbornika ove stranke, Velibora Jovanovića, kao donatora prostorija od oko 1,3 miliona evra.

Kako je bilo…

Vladimir Tupanjac, advokat koji je nekada radio u Agencijinom Sektoru za kontrolu finansiranja političkih aktivnosti, kaže za CINS da je to bilo dovoljno za prekršajni postupak. Dodaje da je takva praksa bila ranije.

To što su u svom izveštaju naveli tu vrednost bilo je sasvim dovoljno da se pokrene postupak, jer je sam taj prilog koji se sastoji od nepokretnosti prešao maksimalnu vrednost davanja“, kaže Tupanjac.

Čak i da su želeli da provere podatke koje su naprednjaci dostavili Agenciji, ovoj instituciji bi, kaže, trebalo najviše nekoliko meseci, a ne čitave tri godine.

Ukoliko bi se pokazalo da je prekršen zakon, vladajuća partija bi mogla da ostane bez tih prostorija, objašnjava Tupanjac.

Zbog svega toga, on sumnja da Agencija čeka da nastupi zastarelost.

Ako se prekršaj ne pokrene u roku od pet godina nakon što je prekršaj učinjen, nastupiće relativna zastara i onda neće moći da se goni. Znači, ako je to bilo krajem 2017. godine, onda krajem 2022. nastupa zastarelost pokretanja prekršajnog postupka.“

Pre SNS-a, prostorije su pripadale firmi Vetfarm koja je otišla u stečaj. Velibor Jovanović ih je na licitaciji u oktobru 2016. kupio za oko 250.000 evra.

Nakon što je CINS objavio tekst, na sajtu SNS-a su se pojavila dokumenta po kojima je prostorije kupio konzorcijum od 27 ljudi, uglavnom iz Kruševca – direktori škola i javnih preduzeća, lokalni funkcioneri i privrednici,  na čijem čelu je bio Jovanović.

Pored Radoice Milosavljevića, koji je privatizovao više medija u Srbiji, a za kog se do tada samo nagađalo da je povezan sa naprednjacima, na spisku donatora našli su se i Sanja Marić, zaposlena u kabinetu gradonačelnika, funkcioner SNS Saša Antić, građevinski investitor Miomir Božilović  i mnogi drugi članovi SNS.

Izvor: CINS