apel

Apel učesnicima u saobraćaju povodom početka školske godine

Apel stiže iz Agencije za bezbednost saobraćaja. Apel prenosimo u celini.

Početak nove školske godine predstavlja period većeg obima saobraćaja u zonama škola i naseljima, kao i povećanog broja dece – učesnika u saobraćaju, koja predstavljaju posebno osetljivu kategoriju.

Uloga roditelja je izuzetno važna jer svojim pozitivnim primerom treba da utiču na bezbednije ponašanje dece u saobraćaju. To se posebno odnosi na decu u periodu od 9. do 12. godine života, što prema iskustvu, predstavlja najkritičniji period za decu učesnike u saobraćaju, kada i samostalno započinju učešće u saobraćaju.

Apelujemo na roditelje da decu na putu do škole prevoze bezbedno koristeći adekvatne sisteme zaštite, kao što su auto-sedišta i sigurnosni pojas i da svojim primerom korišćenja sigurnosnog pojasa, ukažu deci na važnost upotrebe zaštitnih sistema prilikom prevoza u vozilu, da poštuju ograničenja brzine i ostala pravila saobraćaja.

Posebnu pažnju skrećemo vozačima motornih vozila da kroz naseljena područja obeležena znakom „Zona škole“ prilagode brzinu kretanja do 30km/č, a u zonama škole van naseljenog mesta do 50km/č. Prilikom kretanja u ovim područjima treba imati u vidu manju uočljivost dece, kao i njihovu smanjenu pažnju prilikom igranja u školskom dvorištu ili u blizini škole, što predstavlja opasnost od iznenadnog istrčavanja na kolovoz ili drugog neočekivanog ponašanja.

Podsećamo da se za saobraćajne prekršaje učinjene u prisustvu deteta do 12 godina starosti, broj propisanih kaznenih poena uvećava. Imajući u vidu da je bezbednost dece u saobraćaju obaveza i odgovornost svih nas, apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise i da obrate posebnu pažnju na decu u saobraćaju.

Agencija za bezbednost saobraćaja svim mališanima želi srećan početak nove školske godine.