GRAĐANSKA SKUPŠTINA: Političari nezainteresovani za radna prava zaposlenih

U sklopu projekta „Narodni poslanici i građani Rasinskog okruga zajedno za bolja radna prava“ Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK i KruševacPress organizovali su Građansku skupštinu.

Građanska skupština je zamišljena kao otvorena debata građana, sadašnjih i bivših narodnih poslanika, predstavnika organizacija civilnog društva, političkioh aktivista, novinara, sindikalnih aktivista i građana na temu radnih prava.  Nažalost, skupu je prisustvovao mali broj građana i građanki, uglavnom sindikalnih aktivista. Izostali su aktuelni poslanici u Skupštini Srbije, iako su neki najavili prisustvo, kao i predstavnici političkih stranaka iz Kruševca.

Rad i radno pravo, očigledno, nisu zanimljiva tema političarima, kako poslanicima tako i aktivistima na lokalnom nivou. Ovo je bila dobra prilika da čuju probleme radnika i tako bolje pripreme svoju kampanju za naredne izbore. No, jasno je da socijalne teme i dalje nisu u prvom planu kod političara”, zaključuje predsednik CINK-a Slaviša Milenković.

Saša Nešić, predsednik Veća saveza samostalnih sindikata Kruševac, podsetio je da ova organizacija pokreće inicijativu za izmenu propisa koji se odnose na uslove za odlazak zaposlenih u penziju. Veliki broj penzionera je oštećen jer ispunjava samo jedan od uslova – godine staža ili godine starosti.

Mislim da je sada pravi trenutak da se pokrene ova inicijativa jer se u 2022. godini penzije nisu finansirale iz budžeta već iz realnih izvora. Imamo podršku i od kolega iz Beograda, Niša, Pirota i drugih gradova a verovatno će nam se pridružiti i Udruženje penzionera“, kazao je Nešić.

Mirjana Aranđelović je naglasila da zaposleni u prosveti moraju da idu u penziju čim ispune jedan od uslova šta znači da automatski imaju manju penziju.

Nenad Krstić, predsednik Udruženja građana „Evrokontakt“  i bivši narodni poslanik, podsetio je da u proteklih 30 godina nijedna politička stranka nije napravila jak odnos sa sindikatima.

Kada se pripremi određeni zakonski predlog veoma je važno da se pripremi dobra strategija. Nije važno šta se predlaže već i ko predlaže, da li to čini neko iz vladajuće većine ili opozicija. Takođe je bitno imati javnost na svojoj strani. Političari zaziru od javnosti“, istakao je Krstić.

Saša Ivanović, predstavnik Samostalnog sindikata „Sloga“, smatra da u Srbiji uslove radnog zakonodavstva diktiraju strani investitori.

Nama se zakonska rešenja pripremaju i kineskim, američkim, nemačkim privrednim komorama. Ko ulaže novac taj i diktira uslove. Veliki je problem da pokrenemo radnike jer su apatični. Nedostaje nam više solidarnosti“.

Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), koja je u Rasinskom okrugu većinski sindikat u 43 škole i ima 2.000 članova, napominje da je članovima Glavnog odbora USPRS zabranjeno da se politički angažuju.

Naš sindikat se izdržava od članarine, sami plaćamo svoj prostor i zato imamo veliku slobodu u delovanju. Mi se ne plašimo ni da pokrenemo štrajk niti da izađemo na ulicu. Odličnu saradnju imamo i sa medijima. To je najbolji način da se izborimo za naša prava. Drugi sindikati u prosveti nisu hteli ili nisu smeli da deluju na taj način i zato sa nekima od njih ne želimo da sarađujemo. Prosveta je i dalje zapostavljena u odnosu na druge oblasti poput, recimo, zdravstva“, naglašava Marjanović.

On smatra da svim zaposlenima nedostaje osećaj solidarnosti.

To je nešto što su nam ukrali još tamo negde 90-tih godina. Zašto se mnoge stvari nisu vratile posle Petooktobarskih promena takođe je pitanje“, u dilemi je Marjanović.

Izvor: krusevacpress.com