Knežević

Knežević tvrdi da je manjinska vlada prekrajanje izborne volje

Milan Knežević, poslanik Demokratskog fronta i lider DNP-a, rekao je da bi formiranje manjinske vlade značilo prekrajanje izborne volje građana Crne Gore od 30. avgusta prošle godine.

Nešto ranije, lider Albanske alternative Nik Đeljošaj kazao je da će Građanskom pokretu URA predložiti da lider te stranke Dritan Abazović bude novi crnogorski premijer. Prema njegovim rečima, u toj vladi ne bi bili predstavnici DPS-a, ali bi oni podržali njeno formiranje.

“Ako bi se to dogodilo, to bi bilo prekrajanje izborne volje građana, jer je Abazović tokom predizborne kampanje saopštavao da neće imati bilo kakav vid saradnje sa DPS-om, ni kroz manjinsku podršku, ni kroz neki konkretan koalicioni aranžman i to je više pitanje za Abazovića i za DPS”, rekao je Knežević na TVCG.

Podsetio je da je DF poslao Demokratama i GP URA poštenu političku ponudu, i da odgovor očekuju do 10. decembra. On je kazao i da DF ne oseća nikakvu krivicu za trenutna dešavanja u Crnoj Gori, već da nude rešenja.

Po njegovim rečima, u Crnoj Gori vlast su Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović. Ponovio je da Vlada od juna nema podršku DF-a.

“Ovđe je čitav pokušaj da se sačuva ‘status kvo’ kako bi se sačuvale fotelje Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića. DPS sa svojim koalicionim partnerima čeka priliku da se vrati na vlast ili kroz manjinski koncept podrške ili kroz ulazak u tu Vladu, a mi želimo da se izabere nova Vlada”, tvrdi Knežević.

Izbori…?

U ovom trenutku jedino je DF spreman za izbore, i niko drugi. Zato DPS pregovara sa delovima parlamentarne većine, jer nije spremna da ide na izbore, kaže Knežević. Takođe, naveo je i da aktuelna Vlada nije ekspertska.

“Ovo je Vlada stranke Dritana Abazovića i stranke dece Zdravka Krivokapića, pošto su deca Zdravka Krivokapića nastupila na izborima i u Nikšiću i Herceg Novom, evo sad nastupaju i u Mojkovcu”, naveo je Knežević i ponovio da je status kvo neodrživ, te da je rok 10. decembar.

“Ili ćemo se svi dogovoriti, ili ćemo nakon toga, nakon 10. decembra, formirati tehničku vladu od parlamentarne većine i nacionalnih manjina, koja će da pripremi izbore u najkraćemo mogućem roku”, naveo je Knežević. Ponovio je i da veruje da će uspeti da se dogovore.

“Jer Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović neće pripremati izbore koji se smeše Crnoj Gori, a ne krivicom DF-a, već krivicom delova parlamentarne većine koja sad malo koketira sa DPS-om”, poručio je Knežević. Dodao je da budžet za 2022. treba da izglasa nova vlada.