Ne radi 60 odsto žena na Zapadnom Balkanu

U ovom trenutku na Zapadnom Balkanu 60 odsto žena nije na tržištu rada i svake godine ekonomije iz regiona zbog rodnih razlika na tržištu rada u proseku gube 18 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je na panelu UNDP foruma “Istanbulski razvojni dijalozi 2019”, istakla da se zato mora uložiti u obrazovanje, veštine, osposobljavanje i zdravstvenu zaštitu, jer je to ono što unapređuje ljudski kapital.

Bregu je kazala da bi socijalne dimenzije regionalnog ekonomskog prostora i ekonomske politike trebalo da obezbede uključenost, jednakost i socijalno pravednu tranziciju i pritom da budu usklađene sa stubom socijalnih prava Evropske unije.

“Ne možemo se više fokusirati na strategiju ekonomskog rasta, a da pri tome ne vodimo računa o razvoju ljudskog kapitala”, dodala je Bregu.

Na panelu je bilo reči o finansijskim sredstvima za pitanja održivog razvoja u širem kontekstu globalizacije, o osnovama globalnog finansijskog sistema koji je u većoj meri usmeren na ljude i o boljem upravljanju finansijskim rizicima za održiv razvoj, naveo je RCC.

Od 2015. godine kada je pokrenut kao forum za dijalog o nejednakosti, forum Programa UN za razvoj (UNDP) “Istanbulski razvojni dijalozi” prerastao je u globalni forum za razvoj na kojem kreatori politika, vodeći poslovni ljudi i stručnjaci iz raznih oblasti, od novinara do dizajnera, razgovaraju o problemima savremenog doba.