“PISMA PRIJATELJSTVA”: Mladi glumci oduševili publiku!

U Alternativnom kulturnom centru Gnezdo sinoć je izvedena predstava “Pisma prijateljstva” rađena po motivima pisama objavljenih u istoimenom projektu koji realizuju Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac i UG ZenicaBlog.

Dvadeset pisama koja tretiraju različite probleme mladih u Kruševcu i Zenici, Srbiji i Bosni i Hercegovini, za scensko izvođenje je adaptirala i dramatizovala glumica Jovana Đorić.

Detalj iz predstave FOTO: CINK

Rad na predstavi je trajao oko mesec dana a deca su bila sjajna. Nismo se striktno držali pisama već smo pokušali da prenesemo određenu poruku. Ovo je krik mladih koji žele bolju budućnost ali je ne vide u svojim sredinama pa su zato prinuđeni da je potraže negde drugde“, objasnila je Jovana Đorić.

Publika u AKC Gnezdo je dugotrajnim aplauzom nagradila nastup mladih izvođača, učenika kruševačkih osnovnih i srednjih škola.

Predstava “Pisma prijateljstva” biće u subotu, 1. juna, izvedena i na Maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici i verujem da će reakcija publike biti ista kao i u Kruševcu. Nastupom u Zenici privodimo kraju šestomesečni projekat koji smo realizovali u saradnji sa Udruženjem građana ZenicaBlog. Sve planirane aktivnosti smo realizovali a posebno bih istakla sjajnu saradnju sa partnerskom organizacijom iz Zenice sa kojom ćemo nastaviti zajedničke aktivnosti i nakon završetka ovog projekta“, istakla je Slavica Tomić u ime Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK.

Projekat “Pisma prijateljstva” se realizuje u okviru projekta  “Podeljena prošlost – zajednička budućnost” koji sprovodi konzorcijum od 18 partnera (7 korisnika IPA zemlje plus Slovenija, Hrvatska, Austrija i Holandija). Projektni konzorcijum uključuje organizacije civilnog društva, istraživačke institute, fondacije, resurs  centre i Erasmus NA i 13 pridruženih poslovnih partnera. Trajanje projekta, koji je započeo 1. januara 2016. godine, je 48 meseci.