za aktivno

NOVI PROJEKAT CINK-A: “Za aktivno učešće mladih Rasinskog okruga”

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK u narednih osam meseci realizovaće projekat “Za aktivno učešće mladih Rasinskog okruga” koji će finansijski podržati Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

“Jako smo ponosni što je od 19 pristiglih aplikacija u konkurenciji za medijske grantove evaluaciona komisija naš projekat ocenila kao najbolji. Ciljevi ovog medijskog projekta su unapređenje informisanost i razumevanje značaja i efekata aktivnog učešća mladih, na nivou tri lokalne zajednice u Rasinskom okrugu (Kruševac, Varvarin, Ćićevac) i osnaživanje mladih u tri lokalne zajednice u Rasinskom okrugu, za aktivno učešće u procesima donošenja odluka. Ako Zapadni Balkan želi da postigne održivi razvoj mora da osigura više prostora i podrške civilnom društvu a pre svih mladima“, istakao je na konferenciji za novinare Slaviša Milenković, menadžer projekta.

Projekat se sprovodi na teritoriji Grada Kruševca i opština Ćićevac i Varvarin i obuhvatiće niz aktivnosti. Biće urađeno istraživanje aktuelnog stanja u vezi sa aktivnim učešćem mladih u tri lokalne zajednice, organizovana debata lokalnih aktera o omladinskom aktivizmu kao i obuka mladih za posao novinara-saradnika. Takođe će biti publikovan serijal tekstova o aktivizmu mladih sa naglaskom na pozitivne primere u ove tri lokalne zajednice. Ove tekstove radiće članovi Omladinske redakcije KruševacPress-a i mladi novinari i novinarke.

Projekat traje osam meseci a završetka je planiran krajem 2023. godine.

Projekat “Za aktivno učešće mladih Rasinskog okruga” se implementira uz podršku Regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.