Pendarovski

Pendarovski vodi na izborima u Severnoj Makedoniji

Stevo Pendarovski, kandidat koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI, vodi u prvom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji. Tako pokazuju preliminarni rezultati Državne izborne komisije nakon obrađenih više od 50 odsto izbornih mesta.

Državna izborna komisija (DIK) je na svom sajtu objavila: na obrađenih 53,76 odsto biračkih mesta Pendarovski je dobio 145.833 glasova ili 42,71 odsto. Na drugom mestu je kandidatkinja makedonske opzicije oko VMRO DPME, Gordana Siljanivska – Davkova. Ona je osvojila 140.293 glasova ili 41,08 odsto. Treći je kandidat albanske opzicije Blerim Reka 41.164 glasova, a to je 12,05 odsto upisanih birača.

Izlaznost na ovim izborima, šestim po redu, za makedonskog predsednika je 39,83 odsto od ukupno upisanog broja glasača. To je procena na osnovu 98,55 odsto obrađenih biračkih mesta. Prema izveštajima DIK i MUP-a izborni dan je protekao u miru. Na glasačkim mestima nije bilo problema. Pravo glasa na ovim izborima je imao 1.808.131 građanin. Oni su birali između troje kandidata. Po prvi put su najveća makedonska i najveća albanska stranka nastupile sa zajedničkim kandidatom.

Izlaznost

Kako stvari stoje, najveći problem na izborima nije borba za mesto šefa države. U pitanju je dostizanje biračkog cenzusa. Prema važeći zakonima izbori će biti validni jedino ako na birališta izađe više od 40 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Ako u prvom krugu niko ne dobije više od 50 odsto glasova glasača izašlih na izbore, onda u drugim krugu učestvuju dva kandidata koji su osvojili najviše glasova u prvom krugu. Taj očekivani drugi krug bi trebalo da bude održan 5. maja. Opet, ako u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, Ustav Severne Makedonije kaže da se ceo izborni postupak ponavlja.

Dosta je veliko interesovanje oko predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji. U svom saopštenju DIK kaže da će ih pratiti 3.094 domaćih posmatrača, ali i njih 419 iz inostranstva.