na Maloj sceni

“PISMA PRIJATELJSTVA”: Predstava izvedena na Maloj sceni BNP u Zenici

Proteklog vikenda umetnički tim Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK gostovao je u Zenici gde je, na Maloj sceni BNP, izveo predstavu “Pisma prijateljstva”.

Tekst za predstavu, na osnovu pisama koja su objavljena tokom projekta “Pisma prijateljstva”, adaptirala je glumica Jovana Đorić koja potpisuje i režiju.

U predstavi igraju dve učenice osnovne škole, Isidora Kostić i Katarina Dragonjić, i dvojica srednjoškolaca Ognjen Milenković i Pavle Stanković, koji nije putovao u Zenicu.

Isidora Kostić, Katarina Dragonjić i Ognjen Milenković u foajeu BNP u Zenici FOTO: Adnan DŽonlić

„U pitanju je scenski prikaz, kojeg smo zajedno, svim silama i snagama, uz puno truda i proba, uspjeli da napravimo kroz dječija pitanja, molbe i dileme“, kazala je na konferenciji za novinare u Bosanskom narodnom pozorištu Jovana Đorić.

Dvadeset pisama tretiraju različite zajedničke probleme mladih u Kruševcu i Zenici, Srbiji i Bosni i Hercegovini ali i čitavom Zapadnom Balkanu.

“Projekat i predstava „Pisma prijateljstva“ realizuju se u okviru velikog projekta „Podijeljena prošlost- zajednička budućnost“ koji je podržan od Evropske unije kroz program „Dijalog i pomirenje“. Cilj je stvaranje efektivnog, samoodrživog i nezavisnog mehanizma za kvalitetnu implementaciju procesa izgradnje mira i politike pomirenja, istakao je u ime domaćina iz UG “Zenicablog” Haris Džonlić.

Pored predstave mladi Kruševljani su, zahvaljujući ljubaznim domaćinima, imali priliku da upoznaju Bosansko narodno pozorište u Zenici i da posete pravoslavnu crkvu i najstariju džamiju u ovom gradu.

Nastupom u Zenici priveden je kraju šestomjesečni projekat koji su zajednički realizovali CINK i UG “Zenicablog” ali je najavljeno da će ova dva udruženja i dva internet portala, Zenicablog i KruševacPress, nastaviti saradnju i u budućnosti.

“Podijeljena prošlost – zajednička budućnost” je projekt koji sprovodi konzorcijum od 18 partnera (7 korisnika IPA zemlje plus Slovenija, Hrvatska, Austrija i Holandija).