poskupljenje

Poskupljenje se uvijek lomi preko leđa radnika

Iako najava poskupljenja struje privredi na prvi pogled nije nešto čime bi se trebao baviti sindikat, s obzirom na dosadašnja iskustva sa sličnim najavama ne možemo biti ravnodušni. Predsjednik Šatorović i organi Saveza samostalnih sindikata BiH su izuzetno zabrinuti jer su do sada slična poskupljenja uvijek išla preko leđa radnika.

Svaki rast troškova poslovanja, posebno u realnom sektoru, uglavnom se amortizuje smanjenjem ili prestankom isplate i onako preniskih plata radnicima realnog sektora. Takođe, najava poskupljenja struje dolazi u vrijeme intenziviranih zahtjeva sindikata za povećanje najniže plate. Poučeni ranijim iskustvima, jasno je da će biti upotrebe, ali još više zloupotrebe ove situacije kao opravdanja da plate radnika i dalje ne mogu značajno rasti. Ali, zato cijena struje može, i to 300%.

Nadalje, prema dostupnim informacijama, opravdanje za rast cijena struje nisu drastično veći troškovi proizvodnje, nego u prvom redu cijena na berzi u Mađarskoj. Drugim riječima, cijena struje mora rasti jer su drugi spremni da je plate skuplje nego mi. Ovo bi možda i bilo logično da su Elektroprivrede privatne firme, a ne javna preduzeća. Svjedočimo ekspanziji u realnom sektoru, rastu izvoza, što je izuzetno dobro, ali to bi sve moglo doći u pitanje u slučaju bilo kakvih nepromišljenih odluka. Iako ova zemlja leži na uglju, mi taj potencijal očigledno ne koristimo u potpunosti.  A mogli smo i to poštujući sve ekološke norme. Možda cijela ova situacija želi iskorisiti za “sanaciju” rudnika, što u prijevodu znači otpuštanje rudara i zatvaranje pojedinih rudnika. A, možda treba poslužiti za nastavak forsiranja priče o mini-hidrocentralama, od kojih osim njihovih gazda niko neće imati neku značajniju korist, a o trajnim ekološkim posljedicama je suvišno govoriti?!

Na kraju, tvrdnje da poskupljenja struje neće biti za građane su najblaže rečeno neozbiljne. Ko će platiti veće cijene proizvoda i usluga, do kojih će sigurno doći zbog skuplje struje privredi, ako neće građani, penzioneri, i radnici?

Ovo je izuzetno ozbiljna i osjetljiva situacija, sa mogućim nesagledicim posljedicama. Zato zahtijevamo od svih aktera, posebno federalne Vlade i resornog ministarstva, kao i uprave javnih preduzeća, da kod donošenja budućih odluka pokažu maksimalnu ozbiljnost i razumijevanje za stanje i socio-ekonomski položaj radnika i građana ove zemlje, koji je ionako katastrofalan. Takođe zahtijevamo od Vlade hitno usvajanje odluke kojom će se zabraniti rast cijena najosnovnijih životnih namirnica jer su radnici već sada u situaciji da, zbog niskih i/ili neredovnih plata, ne mogu sebi i svojim porodicama osigurati ni minimum onoga što im treba za život.

Izvor: zenicablog.com