noć teatra

Poziv za Noć teatra otvoren do 15. oktobra

Javni poziv za sudjelovanje u Evropskoj manifestaciji Noć teatra – Noć teatra BiH, koji je upućen ispred koordinatora Bosanskog narodnog pozorišta Zenica početkom septembra, otvoren je za prijave do 15. oktobra. Noć teatra BiH 2021. bit će organizovana u subotu,  20. novembra 2021.

Prijaviti se mogu sva bosanskohercegovačka javna, nezavisna i privatna pozorišta/kazališta, centri za kulturu, instituti, ustanove, udruženja, biblioteke, muzeji, druge umjetničke organizacije, školske i visokoškolske ustanove, kao i svi drugi subjekti koji se bave određenim oblikom scenskih, izvedbenih i muzičko-scenskih umjetnosti, da svojim programom tokom Noći teatra BiH 2021. doprinesu razvoju i dodatnoj afirmaciji teatarske djelatnosti, savremene umjetničke produkcije i stvaralaštva, te ukupne kreativnosti u BiH.

Ovogodišnje zemlje učesnice međunarodne teatarske manifestacije European Theatre Night, koja okuplja i ujedinuje evropske teatarske djelatnike i publiku su: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Belgija, Srbija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i  Slovačka.  Program Noći teatra primarno obuhvata pozorišne predstave i izvedbe, a svakako može sadržavati i sve ostale oblike scenskih i muzičko-scenskih umjetnosti (međunarodne koprodukcije i gostovanja, koncerti, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s izravnim internetskim uključivanjem, izložbe, igraonice i radionice za djecu, prigodnu gastronomsku ponudu i dr). Pored svega navedenog usljed borbe protiv virusa korone, omogućeno je i više prijava putem  online aktivnosti. Ovo je događanje i noć otvorenih vrata kada je moguće teatarske prostore vidjeti iz druge vizure, upoznati se sa scenskim prostorima, glumačkim garderobama, tonskim i rasvjetnim kabinama, šminkernicama, magacinima kostima i rekvizite, slikarnicom, radionicama i slično.

Više informacija je dostupno na oficijelnoj stranici Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (bnp.ba), gdje je dostupan formular prijave i tekst Poziva objavljenog početkom septembra.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

Izvor: zenicablog.com