složena

Složena post-izborna matematika u Podgorici

Složena je situacija posle crnogorskih izbora… Cenzus na poslednjim parlamentarnim izborima je prošlo čak 20 stranaka (samostalno ili kao deo predizbornih koalicija). Većinu u parlamentu čini 41 poslanik. A rezultati prebrojavanja glasova kažu sledeće: pokret “Evropa sad” je sa (koalicionim partnerima) osvojio najviše mandata – 24. Prema privremenim rezultatima DIK-a, sledi koalicija “Zajedno” (predvođena DPS-om), sa 21 mandatom. Savez “Za budućnost Crne Gore” imaće 13 poslanika, a Demokrate i URA 11 mesta. Bošnjačka stranka ima 6 poslaničkih mandata, SNP i Demos 2, Albanski forum takođe 2, dok su Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) osvojile po jedno mesto u parlamentu.

Takvi rezultati, uz trenutno postojeće odnose između aktera, otvaraju neverovatno veliki broj mogućnosti za rasplet. Složena situacija nikome ne olakšava pregovaračku poziciju. MIlojko Spajić, lider pokreta “Evropa sad” je trenutno glavni kandidat za premijersku poziciju. Ali, on je izjavio da pokret neće da pregovara sa DPS-om i URA. Finiš kampanje obeležila je afera “Do Kvon”, koja je unela razdor među liderom PES Milojkom Spajićem i liderom URA Dritanom Abazovićem. Naime, PES optužuje Abazovića da je kreirao taj slučaj.

Takođe, na jednom broju biračkih mesta biće ponovljeni izbori. A to može da promeni trenutno stanje. Vrlo je neizvesno kako će se stvari dalje odvijati. Vruće crnogorsko političko leto je na pragu. EU želi da se vlada oformi što pre i da se ne ide u preduge pregovore i odlaganja. Prethodne dve vlade u Crnoj Gori su formirane bukvalno u zadnjim satima pred istek zakonskih rokova. Takođe, prethodne vlade u Crnoj Gori trajale su vrlo kratko – svega po nekoliko meseci.

Svi koji su prešli cenzus imaju neku vrstu aduta u svojim rukama. I svi imaju svoje ideje i želje koje bi da proguraju na političkoj sceni. Svega ima u ponudi, čini se, osim stabilnosti.

Foto: Milojko Spajić (selfie sa Facebook-a)