bojkotovali

Srpski predstavnici bojkotovali sednicu državnog parlamenta

Srpski predstavnici bojkotovali su sednicu državnog parlamenta Bosne i Hercegovine zbog “Inckovog zakona”. Tako je sednica predstavničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine koja je bila zakazna za utorak morala da bude otkazana. Na nju nisu došli zastupnici iz srpskih političkih stranaka. Oni su tako potvrdili raniju najavu bojkota rada državnih organa vlasti zbog nametanja zakona o zabrani negiranja ratnih zločina.

Ovu odluku o otkazivanju sednice doneli su članovi proširenog kolegijuma Zastupničkog doma pošto je postalo jasno da zastupnici iz Republike Srpske neće učestvovati u radu. Medijima je to potvrdio i predsednik opozicione Naše stranke (NS) Predrag Kojović. On je pojasnio kako će nova sednica Zastupničkog doma biti zakazana za septembar.

“Odluka je političke a ne poslovničke naravi i donesena je kako bi se osiguralo vrijeme da se prevlada kriza koje su izazvale stranke iz RS-a”, rekao je Kojović.

Odluka RS

Lideri parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske u ponedeljak su se saglasili kako njihovi članovi neće učestvovati u radu Predsedništva BiH, državnog parlamenta i Veća ministara. To će trajati sve dotle dok se ne povuče odluka visokog predstavnika za BiH Valentina Incka. On je prošle sedmice nametnuo izmene Krivičnog zakona. Time je omogućio da se ubuduće kaznom do pet godina zatvora sankcionišu svi oni koji negiraju ratne zločine i veličaju njihove počinitelje, uključujući i negiranje genocida u Srebrenici.

Milorad Dodik, član Predsedništva BiH,  najavio je kako će entitetski parlament već do kraja ove nedelje kao odgovor na Inckovu odluku doneti dva nova zakona. Nije detaljnije govorio o čemu je tačno reč. Ipak, mediji u utorak tvrde kako u RS-u planiraju da proglase suprotstavljeni zakon. Po njemu bi se zatvorom kažnjavale osobe koje bi taj entitet kvalifikovale kao genocidnu tvorevinu.

Strane ambasade

Ambasade zapadnih zemalja podržale su visokog predstavnike i njegovu odluku da nametne zabranu veličanja ratnih zločina u BiH. Evropska komisija saopštila je da “revizionizam i negiranje genocida protivreči temeljnim evropskim vrednostima”.

Bojkotovali ili ne, bosanski lonac polako zakuvava…