subvencije

Subvencije za srpske poljoprivrednike

Najavljene su subvencije za srpske poljoprivrednike. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će u narednih 15 dana biti raspisana tri konkursa za subvencije u poljoprivredi. Ministar je naglasio da u Srbiji neće biti nestašice hrane, ističući da je naša zemlja lider u regionu u poljoprivredi i proizvodnji hrane.

Prvi konkurs odnosiće se na nabavku mehanizacije i država po tom osnovu daje polovinu novca. Drugi konkurs je namenjen nabavci traktora preko IPARD programa. Tu je povrat novca 60 odsto. Treći konkurs se odnosi na stočarstvo. Nedimović kaže da će poljoprivrednici moći da izgrade farmu ili da kupe mašine za stočarstvo tako da država subvencioniše 50 odsto, 40 odsto su sredstva iz kredita, a 10 odsto novca ulaže poljoprivrednik. “Neko će reći odakle mi novac da kupim sve to i da čekam da mi država vrati. Zato država daje kredit sa subvencionisanom kamatnom stopom od jedan do tri odsto”, tvrdi ministar.

Najavljene su i novine za nabavku veštačkih đubriva, što je trenutno najveći problem za poljoprivrednike. Ali cena neće biti ista kao prošle godine. “Međutim, daćemo kreditnu podršku sa nula odsto kamate i da prvo plaćanje bude u oktobru kada prođu sve žetve kada pojoprivrdnici imaju novca da plate”, kaže Nedimović.

Najavio je uvođenje sistema e-Agrar tako da će poljoprivrednici moći da elektronskim putem konkurišu za subvencije. Takođe, i isplate subvencija će ići po ubrzanom sistemu, a poljoprivrednici neće morati da prikupljaju dokumentaciju, jer će postojati velika baza podataka i sve će biti elektronski.

Ni ovog puta nije bilo reči o subvencijama za najprofitabilniju i najbrže rastuću granu poljoprivrede – vingradarstvo i vinarstvo. Ova godina je bila prva u poslednjih 20-ak u kojoj država nije odvojila ni dinar subvencija za proizvođače. O tome se diskutovalo pre nekoliko dana na sastanku vinogradara i vinara sa predstavnicima Ministarstva. Međutim, osim obećanja, konkretnih subvencija nema…