TRANSPARENTNOST SRBIJA: Bolnice u Kruševcu i Batajnici koštale oko 60 miliona evra!

Transparentnost Srbija (TS) danas je objavila da zvanični podaci o ceni izgradnje i opremanja bolnica u Batajnici i Kruševcu ukazuju da je ukupna cena izgradnje oko 60 miliona evra.

Pozivajući se na podatke koje je Ministarstvo zdravlja objavilo pre više od mesec dana, TS skreće pažnju da je cena koja je ugovorena za opremanje dve kovid bolnice bila 2 milijarde i 56 miliona dinara.

Napominju i da je 30. jula ove godine, Vojnograđevinska ustanova „Beograd“ dala posao izrade projektne dokumentacije i izvođenje radova po sistemu „ključ u ruke“ u Batajnici za 3.328.500.000 dinara, a da je ista takva nabavka radova u Kruševcu ugovorena dan kasnije za 1.660.194.000 dinara.

Dakle, za izgradnju je ugovorena cena od oko pet milijardi dinara, a u zbiru (sa opremanjem), tih sedam milijardi dinara jednako je oko 60 miliona evra.

Nije nepoznato samo na šta je utrošeno, ako je zaista utrošeno tih 40 miliona evra razlike, već se ne može proveriti ni u jednom dokumentu za šta je tačno utrošeno ni onih 60 miliona evra, pošto je jedini dostupan dokument – informacija o dobitnicima ugovora i ceni, kao i o razlozima zbog kojih druge informacije nisu objavljene“, kažu u TS.

Podsećaju da je u slučaju opremanja kovid bolnica postupak je sproveden bez primene Zakona o javnim nabavkama, sa obrazloženjem „da bi njegova primena obavezala Republiku Srbiju da otkrije podatke čije otkrivanje je u suprotnosti za bitnim interesima njene bezbednosti, a na osnovu odluke Vlade“.

Takođe, TS ukazuju da se, umesto na zaštitu bezbednosti, Ministarstvo zdravlja pozvalo na razloge hitnosti koja je, kako ocenjuju u toj organizaciji bila neupitna.

Hitnost, međutim, nipošto nije bila valjan razlog da se u potpunosti isključi transparentnost dok postupak traje, niti da se ograniči konkurencija samo na one firme koje su direktno pozvane da daju ponude“, ističu u TS.

Izvor: Transparentnost Srbija

FOTO: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll