UPUTSTVO: Kako se prijaviti za vakcinu?

U Srbiji je počela vakcinacija protiv korona virusa a naš portal donosi uputstvo za sve one koji žele da popune online prijavu za vakcinaciju.

Da biste se prijavili nije potrebno da budete registrovan korisnik Portala e-Uprava.

Kada otvorite sajt e- uprave, odaberite opciju „Usluge“ u kojoj ćete dalje naći sekciju „Zdravlje“.

Kada kliknete na „Zdravlje“ izlistaće vam se tri opcije „Zdravstveno osiguranje, „Zdravstvena zaštita“ i „Kovid-19″.

Birate sekciju „Kovid-19″ u kojoj je pri dnu izlistana opcija „Iskazivanje interesovanja za vakcinaciju protiv Kovida-19″.

U levom uglu, nalazi se zeleno dugme na kome piše „Pokrenu uslugu“, kojim ćete konačno doći do mesta gde se podnosi zahtev.

Među traženim podacima potrebno je da označite da li ste ili niste državljanin Srbije, da napišete vaš jedinstveni matični broj (JMBG), ime, prezime, imejl adresu, broj mobilnog i fiksnog telefona.

Takođe, treba da označite i u kojoj opštini Srbije želite da primite vakcinu.

Kako bi poslali zahtev potrebno je da štiklirate i koju vakcinu iz ponude želite da primite, ili možete da odberete željenog proizvođača vakcine (jednog ili više).

Trebalo bi da navedete da li imate neka specifična oboljenja i zdravstvene probleme koja vam onemogućavaju da izađete iz kuće.

Klikom na zeleno dugme na kome piše „Podnesi zahtev“, vaši podaci biće poslati e-Upravi.

Pošto uspešno popunite upitnik na imejl i putem SMS poruke dobićete potvrdu sa detaljima.

Na sajtu e-Uprave napominju da je neophodno da napišete imejl i broj telefona, kako bi vas kontaktirali i javili termin vakcinacije.

Popunjavanjem ovog upitnika iskazujete interesovanje da primite vakcinu protiv Kovida-19 i time ne dajete saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazujete interesovanje.

Saglasnost za vakcinaciju je dokument koji se potpisuje kod lekara i ukoliko se odlučite da se vakcinišete taj dokument ćete tamo potpisati.

U svakom trenutku iskazano interesovanje možete da promenite ili obrišete.

Pošto iskažete interesovanje – pošaljete zahtev, dobićete imejl ili SMS poruku o terminu i mestu imunizacije u zavisnosti od prioriteta imunizacije koji definiše Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.