medijima

U medijima na lokalu česte dezinformacije i manipulacije

Bitno je da građani proveravaju informacije iz više izvora, da ne veruju u sve što vide u medijima i da sve posmatraju sa kritičke strane, zaključak je onlajn Gradskog foruma “Dezinformacije u lokalnim medijima”.

Kako su istakli učesnici, lokalni mediji su izuzetno značajni, zato je ključno da oni brane javni interes i budu na strani građana.

Na brojna pitanja o dezinformacijama u lokalnim medijima, o informisanju građana preko društvenih mreža, kao i koje medije prate kada je u pitanju lokal govorii  su nastavnica predmeta “Jezik, mediji i kultura” Zorica Milenković, novinarka i urednica portala mediareform.rs Tamara Milojević i softver inženjer i voditelj podkasta “Protok” Dušan Petrović.

Da su lokalni mediji izuzetno važni i da oni predstavljaju građane reči su urednice portala mediareform.rs Tamare Milojević.

“Oni povezuju građane, oni im pomažu, jer su lokalni mediji često prva stanica kojoj se građani obrate kada imaju neki problem”, kaže ona.

U odnosu na nacionalne medije gde najčešće vidimo lažne vesti, na lokalu se češće, smatra, susrećemo sa dezinformacijama, propagandom, cenzurom i manipulacijom činjenicama. To sve vodi do gubitka poverenja koje građani imaju u medije.

“Lokalni mediji se na različite načine bore za poverenje građana, a jedini pravi način je objektivno izveštavanje. To je jedini način da steknete i čuvate poverenje građana. Publika vidi i zna, a poverenje se vrlo lako gubi, a teško se stiče. Najbolji način je da budu uz građane, brane javne interes i ne objavljuju ništa osim istine i proverenih informacija”, navodi.

Škola

Nastavnica predmeta “Jezik, mediji i kultura” i novinarka City smart radija Zorica Milenković kaže da se deca najviše informišu preko društvenih mreža.

“To su meni rekli u anketi koju smo radili. Lokalne medije gotovo i da ne prate, a ako govorimo o televiziji to je uglavnom RTS i N1. Više ih zanimaju zabavni sadržaji, a manje vesti i informacije”, kaže Milenkovićeva.

Milenkovićeva kaže da se vreme sada promenilo i da su nekada kreatori vesti bili samo tradicionalni mediji. Sada je, prema njenim rečima, to drugačije. Sada smo svi mi i kreatori i primaoci raznih sadržaja i vesti, što je velika odgovornost.

“Deca su zbunjena, retorika kojom smo obasuti poslednje vreme je prepuna vulgarizama i deca to primećuju. Imamo tu bojazan da deca to prihvate kao normalno, pa će se tako ponašati u školama i u porodici. Na svima nama je velika odgovornost – i nastavnicima i medijima”, kaže ona.

Da je sve stvar poverenja kaže sofver inženjer i urednik podkasta “Protok” Dušan Petrović.

“Teško je, izazovno, naročito sa društvenim mrežama i naročito u ovoj situaciji sada kada je poverenje građana poljuljano. Teško je naći pravi izvor i kombinovati izvore. Treba imati sistematski pristup, nije lako birati informacije, ali i znati kako na osnovnom nivou mreže funkcionišu”, kaže Petrović.

Učesnici su se složili oko toga da su, pogotovo kod mladih, društvene mreže često primarni izvor informacija. I da je zato važno da dobro znamo kako one funkcionišu. Važno je, kažu, da budemo svesni algoritama i načina na koji sadržaji dolaze do nas, kako bismo ih što bolje razumeli i filtrirali.

Tokom Gradskog foruma emitovana su i dva kratka videa o manipulacijama u medijima i algoritmima. Oni su deo serijala Saznaj i razaznaj u produkciji Media i reform centra Niš. Sve videe možete pogledati na ovom linku, a ceo gradski forum možete pogledati ovde.

Izvor: MiRC