Za bolju informisanost mladih Roma i Romkinja

Udruženje “Romani Asvin” zalaže se za bolju informisanost mladih Roma i Romkinja, kao i njihovo aktivno uključivanje u sistem formalnog i neformalnog obrazovanja. Kažu da je veoma bitno raditi i na motivaciji mladih Roma i Romkinja za nastavak njihovog obrazovanja. Cilj im je, zato, da osnuju Edu Info Roma – informativni centar u kome će kreirati bezbedan prostor za sve mlade Romkinje i Rome.

Projektna menadžerka tima Alma Kajtazi kaže da “Romani Asvin” predstavlja glas informisanja romske omladine i njihovo aktivno uključivanje u sistem obrazovanja, kao i motivisanje mladih Roma i Romkinja za nastavak istog.

“S obzirom da je informisanost mladih Roma i Romkinja mala i da mladi dolaze teško do informacija, mi želimo da budemo izvor informacija i spona koja će mladim Romkinjama i Romima pružiti sve informacije na jednom mestu. Naš cilj je osnivanje informativnog centra u kome ćemo kreirati bezbedan prostor za sve mlade Rome i Romkinje. Prvi korak do osnivanja informativnog centra je naša online platforma ‘Edu Info Roma’ koja je u procesu realizacije i koja će sadržati sve informacije na jednom mestu, gde će mladi Romi i Romkinje vrlo lako i brzo dolaziti do informacija koje se tiču formalnog i neformalnog obrazovanja”, kaže Kajtazi.

Inicijativa

Inicijativu su osnovali februara 2020. godine, a u prethodnih godinu dana ostvarili su veliki uspeh.

“Jedan od naših najvećih uspeha jeste radionica ‘Preuzmi inicijativu za svoju budućnost’ gde smo na jednom skupu imali ukupno 40 mladih Roma i Romkinja iz cele Srbije. Radionicu smo održali online putem Zoom platforme, a ista se odnosila na informisanje, gde su mladi prepoznali našu inicijativu kao jednu od sjajnih stvari koje činimo za mlade, jer na taj način brzo i lako dolaze do informacija. Takođe, veliki uspeh je i naša kampanja ‘Heroji naše zajednice’ gde smo putem video snimaka predstavili akademski obrazovane mlade Rome i Romkinje, i tako radili na motivaciji mladih Roma i Romkinja za nastavak njihovog obrazovanja”, ističe Kajtazi.

Zaključak radionice bio je da je put do uspeha trnovit, ali je ostvariv, kaže Kajtazi.

“U video snimcima smo imali diplomirane sociologe, inžinjere, buduće učiteljice, pravnike, arhitekte, umetnike i mnoge druge profesije. Kampanja je trajala ukupno mesec dana, a kao rezultat dobili smo prepoznatljivu inicijativu za motivaciju mladih Roma i Romkinja. Pored toga, jedan od naših uspeha jeste saradnja sa međunarodnim i nacionalnim romskim i neromskim organizacijama koje podržavaju mlade, učešće na konferencijama UNICEF-a, Kongresu mladih Roma u Hrvatskoj, učešće naših aktivista na konferenciji sa potpredsednikom Vlade Republike Srbije, saradnja sa Holivudskom glumicom Bojanom Novaković, slanje naših aktivista na obuke Caritas Aleksinac itd”, dodaje ona.

Planovi

U narednom periodu planiraju aktivnosti u nekoliko gradova u Srbiji – tri karavana u martu i još tri krajem jula.

“Karavane koje planiramo da održimo marta meseca odnose se na informisanost omladine po pitanju formalnog i neformalnog obrazovanja u tri grada – Niš, Kruševac i Aleksinac. Krajem jula planiramo da održimo karavane na temu istorije i kulture Roma. Želimo da mlade Rome i Romkinje upoznamo sa genocidom nad Romima i sa našim nacionalnim praznicima kao što su dan Roma, Međunarodni dan romskog jezika…”, kaže Kajtazi.

Trenutno imaju otvoren konkurs za punu stipendiju za učenje u Australiji za jednog učenicu/ka romske nacionalnosti na McDonald Univerzitetu.

“U saradnji sa Holivudskom glumicom Bojanom Novaković otvoren je konkurs Romani Asvin Arts Scholarship program koji je otvoren do 17. februara 2021. godine, a prijava se nalazi na našim stranicama na Instagramu i Facebooku. Ohrabrujemo sve mlade Rome i Romkinje da se prijave ukoliko ih zanima umetnost u oblasti: muzike, plesa, baleta, glume i tenisa za učenje u Sidneju u Australiji”, kaže ona.

Romani Asvin 6. februara organizuje jednodnevnu obuku za pisanje CV-a putem Zoom platforme za sve mlade Rome i Romkinje koje zanima ova tema.

“Za ovu obuku angažovali smo stručnjaka Nevenu Antić koja već duži niz godina u Addiko banci radi sa strankama kao specijalista za upravljanje talentima. Ohrabrujemo sve mlade Rome i Romkinje, a konkurs je otvoren do 4. februara”, dodaje.

Rokovi

Platforma za informisanje Edu Info Roma je u fazi realizacije i biće aktivna polovinom februara.

“Postojaće poseban deo gde su svi aktuleni konkursi na koji mladi Rome i Romkunje mogu da se prijave. Takođe, na platformi ćemo objavljivati stipendije, obuke, konferencije, seminare, razmene studenata, za koje ohrabrujemo mlade Romkinje i Rome da se prijave. Sa većinom organizacija imamo saradnju, tako da do informacija možemo doći brzo i lako”, završava ona.

Ona ističe da je veoma bitno raditi sa mladim Romkinjama i Romima. Najviše im, kažu, znači “živa komunikacija”, jer se tako lakše povezuju sa zajednicom, i time grade mrežu poznanstva i mrežu informacija između sebe.