ŽENSKI POKRET VESTA IZ PLOČNIKA: Zajedno smo jače!

U malom selu Pločnik u ćićevačkoj opštini, grupa mladih devojaka radi na ostvarivanju velikih promena.

Neformalna grupa pod imenom Ženski pokret Vesta radi na poboljšavanju položaja i osnaživanju žena i devojaka u svojoj lokalnoj zajednici. Ideja za pokret potekla je iz ličnog iskustva ovih mladih aktivistkinja, koje su odrasle u Pločniku i već od malih nogu bile svedokinje izazova s kojima se suočavaju žene u ruralnim sredinama.

Neformalna grupa Ženski pokret Vesta deluje u selu Pločnik koje ima oko 500 stanovnika i stanovnica FOTO: Privatna arhiva
Neformalna grupa Ženski pokret Vesta deluje u selu Pločnik koje ima oko 500 stanovnika i stanovnica FOTO: Privatna arhiva

Htele smo da pomognemo ženama našeg kraja da saznaju i čuju nešto novo, a pre svega da ih podstaknemo na akciju, da se okrenu sebi. Iskreno se nadam da smo u tome uspele jer su žene rado dolazile na svaku od aktivnosti koje smo organizovale”,  kaže Milica Radulović, osnivačica pokreta.

Živeti u malom selu poput Pločnika ima svoje prednosti, ali i izazove. Za mlade ljude,posebno za mlade žene, ti izazovi su još veći. Nedostatak prilika, kulturnih sadržaja i ograničeni resursi često ostavlja mlade bez perspektive, ali i bez glasa. Okupljene oko istih problema članice Veste odlučile su da preokrenu tu situaciju i unesu pozitivne promene u svom selu, ali i drugim selima u opštini Ćićevac.

Naše selo ne broji mnogo stanovnika i stanovnica, ali mi na to nismo gledale kao na prepreku ili „uzaludni trud“, već kao izazov. Same smo uspele da pronađemo svoj put i proširimo vidike. Sve osnivačice i većina članica Veste su akademski obrazovane. Bile smo sigurne da i naše vršnjakinje koje su ostale u selu, kao i mame, bake, mogu da razumeju i prihvate svoju vrednost, moć i slobodu. I bile smo u pravu”, ističe Anđela Nedeljković, osnivačica pokreta Vesta.

Starije žene iz Pločnika podržavaju rad  Ženskog pokreta Vesta FOTO: Privatna arhiva
Starije žene iz Pločnika podržavaju rad Ženskog pokreta Vesta FOTO: Privatna arhiva

Odgovarajući na pitanje o potrebama žena i devojaka u opštini Ćićevac, Milica napominje da su žene skromne u svojim zahtevima, ali da su istakle potrebu za kvalitetnijim kulturnim sadržajima i mestima za druženje. Međutim, neke od njih se i dalje suočavaju sa osnovnim problemima, poput nedostatka vode i kanalizacije u svojim domaćinstvima.

Možete li zamisliti stariju baku koja mora nositi posude sa vodom od nekog izvora do svoje kuće u zimskim mesecima? O stvarima što se tiču kanalizacije ne bih ni da komentarišem, dovoljno je pomisliti koliko je to štetno za naše zdravlje“,  dodaje Milica.

Jedan od iznenađujućih rezultata istraživanja koje su sprovele članice Ženskog pokreta Vesta jeste da se žene uprkos nedostatku osvetljenih ulica ili pasa lutalica, u svojim mestima osećaju bezbedno, što je kako kaže Milica, bilo neočekivano. Vesta je, takođe, primetila podršku starijih žena i njihovo razumevanje, što dodatno motiviše njihove aktivnosti.

Anđela govori o svojim aktivističkim iskustvima i volontiranju u udruženju Okular iz Ćićevca, koje nazivaju svojom najvećom podrškom. Takođe, ističe potrebu za više aktivnosti i podrške mladima u selima, gde su izazovi drugačiji nego u gradovima.

Ženama iz Pločnika potrebno je više kulturnih sadržaja i mesta za druženje FOTO: Privatna arhiva
Ženama iz Pločnika potrebno je više kulturnih sadržaja i mesta za druženje FOTO: Privatna arhiva

U Pločniku, kao i u mnogim drugim seoskim sredinama, mladi se suočavaju sa nedostatkom prilika, socijalnim i društvenim događajima i ostalim privilegijama koje imaju žene i devojke iz urbanih sredina. Fizička udaljenost od gradova, ograničena ponuda obrazovanja i zapošljavanja često teraju mlade da napuste svoje domove. Zato je grupa devojaka iz Pločnika i odlučila da preuzme stvari u svoje ruke. Milica, Anđela i njihove koleginice su primer entuzijazma i predanosti mladih žena koje se bore za bolji život svojih sugrađanki.

Na pitanje kako bi pozvale mlade da budu aktivniji, Anđela predlaže direktni kontakt i organizovanje aktivnosti u seoskim sredinama kako bi se izgradilo poverenje i podstakla želja mladih da doprinesu svojoj zajednici.

Mi smo prošle godine imale podršku od Trag fondacije za pokretanje naše inicijative koja je obuhvatila set radionica sa nama i psihološkinjom u četiri sela u našoj opštini. Od ove godine nam se tim proširio i sada imamo nove koleginice sa kojima smo osmislile neke nove aktivnosti vezane za edukaciju i osnaživanje žena i devojaka u selima opštine Ćićevac. Više o tome govorićemo u narednom periodu, ali verujemo da će naša inicijativa biti od značaja za sve žene i devojke.”

Ženski pokret Vesta je primer kako se aktivizmom može doneti pozitivna promena u maloj sredini. Njihova priča služi kao inspiracija za sve mlade koji žele da se angažuju i donesu promene u svojim lokalnim zajednicama. Za više informacija o njihovim aktivnostima, posetite njihov sajt zenskipokretvesta.rs.