Jedna od akcija trebalo je da ukaže na loše stanje kolovoza u gradu

GERILA037: Buntovnički odred iz senke

Duhoviti i kreativni performansi neformalne aktivističke grupe Gerila037 izazvali su brojne reakcije Kruševljana.

Do sada, kruševački Gerilci su organizovali šest akcija u kojima su zahtevali kvalitetniju zdravstvenu uslugu i negu porodilja, obeležavali oborene saobraćajne znakove, isticali problem prebrze vožnje, postavljali makete znakova upozorenja u neasfaltiranim ulicama, skretali pažnju na siromašnu kulturnu ponudu tokom godine, te najavili raniji dolazak Deda Mraza u najprometnijim kruševačkim ulicama.

Gerila037 je sprovela akciju "Znak spava" ukazujući na probleme sa saobraćajnom signalizacijom
Gerila037 je sprovela akciju “Znak spava” ukazujući na probleme sa saobraćajnom signalizacijom

Prema rečima članova ove anonimne grupe, okuplja ih razvijena svest o građanskim pravima i slobodi, a na akciju ih nagoni osećaj lične odgovornosti. Cilj grupe je da na maštovit i šaljiv način ukaže na važne probleme u gradu, sa željom da se naprave pozitivne promene u društvu.

„Talas aktivizma se pokrenuo. U ljudima se probudila svest o važnosti aktivizma i načinima na koje mogu da rešavaju probleme sa kojima se susreću u svojoj sredini. Kod ljudi, koji vide i prate naše akcije, diže se svest, što je, verujem, u istoj meri bitno kao i reagovanje nadležnih. U ljudima se zapali neka vatra, pa počnu da razmišljaju da li su do tada bili svesni postojanja tih problema i zašto je bitno da se bavimo njima“, objašnjava aktivistkinja grupe Gerila037, čiji je identitet poznat redakciji.

MLADI UKAZUJU NA PROBLEME

Članstvo nije uslovljeno godinama starosti, zanimanjem, interesovanjima i stilom života, već željom da se aktivističkim delovanjem utiče na bolje funkcionisanje zajednice i grada u kom živimo.

„Ove godine fokus je bio na mladima, pa su oni najbrojniji u kruševačkom odredu. Bitno je da se mladi bave tim problemima, ne samo zato što imaju više vremena, već zato što njih čeka ta neka budućnost. Bitno je da znaju da je moguće doći do promena i da nauče na koje načine je moguće doći do istih“, smatra ona.

Na sastancima koje održavaju, razgovara se o ključnim problemima sa kojima se suočava naš grad i smišljaju najkreativniji načini za skretanje pažnje na njih.

„Shvatili smo da su najveći problemi vezani za saobraćaj, pa smo odmah na početku imali akciju u kojoj smo lepili stikere bahatim vozačima, zato što se nepropisno parkiraju ili voze prebrzo. Poslednja, takođe vezana za saobraćaj, bila je akcija oborenih znakova. Na „uspavane” znakove, koje su srušili automobili ili huligani, lepili smo stikere koji su ilustrovali njihovo usnulo stanje“.

Pored akcija koje se tiču bezbednosti sugrađana, „Gerilci” se bave i lokalnim problemima, koji utiču na kulturni i socijalni život građana. Ne izostaju ni ekološke i zdravstvene teme.

NADLEŽNI PRATE RAD GERILACA

„Za Vidovdan smo imali jednu interesantnu akciju. Naime, sa kalendara smo obrisali sve datume i zaokružili samo 28. jun, ukazujući na to da su svi događaji zakazani za taj jedan dan u godini. Takođe, problem koji se ne može ignorisati su neasfaltirane ulice. U njima smo postavljali makete znakova sa natpisima „radovi u procesu…” i „sistem baguje”. Takvi problemi često se dešavaju u naselju Ujedinjene nacije, ali ih ima i u drugim delovima grada. Svi znakovi koje smo postavili su uništeni, tako da bismo morali ili da obnovimo akciju ili da smislimo nešto drugo, jer taj problem ne samo da se nije rešio, već se i širi“, naglašava aktivistkinja.

Jedna od akcija trebalo je da ukaže na loše stanje kolovoza u gradu
Jedna od akcija trebalo je da ukaže na loše stanje kolovoza u gradu

Da se rad ove neformalne partizanske grupe budno prati, govori činjenica da rekviziti sa njihovim obeležjem nestaju veoma brzo sa mesta akcije.

„Verujem da naša aktivnost ima uticaja na nadležne, koji su i sami svesni postojanja problema. Kada ostavimo „trag” na nekom mestu, dešava se da bude uklonjen u roku od desetak minuta. Duže ostaje samo na nekim „skrivenijim” lokacijama. Iz takvih postupaka možemo zaključiti da nadležni nisu neutralni“, napominje naša sagovornica.

SARADNJA SA EKIPAMA IZ OKOLNIH MESTA

U predstojećem periodu, nove akcije i planovi neće izostati, a radiće se i na učvršćivanju veza sa istomišljenicima iz okolnih gradova.

„Pored novih akcija, planiramo da imamo bolju saradnju sa ekipama iz okolnih mesta, kako bismo mogli ujedinjeno da radimo neke akcije. Postoji i ideja da se međusobno potpomažemo, odnosno da pomažemo jedni drugima u izradi akcija, kako bismo bili sigurni da je sve anonimno izvršeno“, najavila je ona.

Inače, ideja o nastanku Gerile037 došla je s juga. Začetnik ovakvog vida aktivizma u Srbiji je grupa Urbana gerila iz Niša, koja je inspiraciju pronašla u aktivističkom delovanju organizacija u Republici Severnoj Makedoniji. Kada su uvideli da se neki ozbiljni problemi mogu rešiti na ovakav način, odlučili su da rašire mrežu aktivističkih grupa i na druge gradove u Srbiji.

Izvor: KruševacPRESS