Foto: www.livescience.com

Zvanično članstvo Srbije u CERN-u

Ovo je jedna od retkih vesti iz Srbije koja nema isključivo političku konotaciju, a važna je za čitav region. Naime, svečana ceremonija podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi označila je zvaničan prijem Srbije za stalnog člana Evropske organizacije za nuklearna istraživanja. Još sredinom decembra prošle godine, Srbija je postala 23. punopravna članica CERN-a, i to jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta ove organizacije. Potom je, krajem marta ove godine, CERN primio formalnu potvrdu UNESCO da je Srbija pristupila CERN-ovoj konvenciji. Tako je danas bio označen i zvaničan prijem. Članstvo Srbiji omogućava da istraživači, studenti i profesori iz Srbije rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji. Takođe, i da srpska privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN-u.

Istraživanja

I do sada na eksperimentima u CERN-u učestvuje priličan broj istraživača iz Srbije. Trenutno ih je u CERN-u registrovano 85. Među njima su i studenti doktorskih i master studija koji studiraju na fakultetima u Srbiji. Srbije danas u CERN-u najviše učestvuje u ATLAS i CMS eksperimentima, u postrojenju ISOLDE (koje izvodi istraživanja u domenima od nuklearne fizike do astrofizike), kao i na izradi studija budućeg sudarača čestica – FČ i CLIC (što su potencijalno novi najvažniji projekti u CERN-u).

CERN predstavlja najveću laboratoriju za fiziku elementarnih čestica na svetu. Poseduje nekoliko akceleratora čestica, od kojih je najveći kružni LHC (Veliki hardonski sudarač), dužine 27 kilometara koji se prostire ispod francusko – švajcarske granice u blizini Ženeve. Osnovan je 1954. godine, a među potpisnicama 12 evropskih država osnivača, nalazila se i bivša Jugoslavija.

Generalna direktorka CERN-a Fabiola Ðanoti izjavila je da je “danas istorijski dan za Srbiju, ali i važan dan za tu organziaciju, koja se raduje članstvu Srbije”. Istakla je kako je srpska naučna zajednica tokom niza godina davala značajan doprinos mnogim CERN-ovim projektima, a punopravno članstvo otvara nove mogućnosti za istraživanja u nauci i prostor za mlade naučnike.

Foto: www.livescience.com