PISMA PRIJATELJSTVA: Mladi i Europska unija – Kako mladi vide EU?

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK i Udruženje građana ZenicaBlog realizuju projekat “Pisma prijateljstva”.

“Draga moja,

Nakon dugo vremena pišem ti ponovo o meni i mom gradu. Bilo je tmurno ovih dana, kiša pada iz dana u dan, a hladnoća izjeda ono malo pozitive i radosti što imamo. Puno vremena za praćenje globalnih aktivnosti. Kažu svi da će nama biti bolje kada uđemo u tu famoznu Evropsku uniju. Neki dan su potpisali nekakav ugovor o saradnji sa Evropom, kao da mi nismo Evropa, već zadnja rupa na svirali koja samo čeka da se neko od gospode smiluje i pomogne nam. Evropska unija je odlična stvar, zajednica zemalja čiji je cilj razmjena trgovinska prije svega, ali onaj dio razmjene koji se tiče intelektualne me brine.

To se i ne može nazvati razmjenom već otmicom. Mladi odlaze u zemlje EU i tamo grade svoje živote. Tako mladi i vide EU u Zenici i BiH, kao veliko tržište rada gdje će jednog dana otići i zasnovati porodice i pronaći posao. Vide EU kao san i priliku za boljim životom, iako ga većina ne ostvari tamo. Problem moje države je što odhrani i odškoluje kadar koji ta ista Evropska unija poslije dobija besplatno i koristi ga za svoje aktivnosti i zarade. Stvaramo radnu snagu za zemlje EU, a i sami težimo istoj. Da li će mladi prestati odlaziti kada budemo u Evropskoj uniji?

Sumnjam prijateljice moja, jer situacije neće biti puno bolja. Imam prijatelja u Hrvatskoj koji su već godinama u EU i vjeruj mi ni njima nije mnogo bolje i jedina razlika između Hrvatske prije i poslije ulaska u EU je u tome da je mladom čovjeku sada lakše napustiti domovinu.

Evropska unija i zemlje iste zaista nude odlične prilike i uslove za mlade ljude i zbog toga mladi vide EU kao obećanu zemlju.

 Naravno, Evropa kao zajednica i kao mehanizam moralnih i ljudskih vrijednosti je daleko pravedniji sistem za život od našeg. I upravo zbog toga, zbog pravednosti i fer šanse za sve moji drugovi i svi mladi ovdje vide svoju budućnost u EU, ali ne u Bosni i Hercegovini kao članici Evropske unije, već u drugim zemljama Evropske unije. 

Da li je Evropska unija idealna? Naravno da nije, daleko od toga, ali i onakva kakva je nudi bolju budućnost i veću sigurnost od onog što sada imamo i zato će mladi uvijek da imaju želju za stvaranjem bolje budućnosti za sebe.

Kako ih kriviti? Svako ide tamo gdje mu je bolje, samo budala ostaje tamo gdje je rođena, rekoše davno u narodnoj poslovici, a to zaista nije daleko od istine. Ja opet gledam i vjerujem da ćemo i mi jednog dana biti dio Evropske unije i da će taj ulazak  u EU doprinijeti kvalitetu života, a ne samo odlasku mladih. Vrijeme je da napravimo veliki korak ka Evropskoj uniji, jer mi jesmo Evropa, a do tada draga moja prijateljice, čuvaj se i čujemo se.

Tvoj drug iz Zenice