Bugarska rampa za Severnu Makedoniju

Bugarska ponovo podiže rampu za Severnu Makedoniju na putu za EU i NATO. Nije prošlo mnogo kako su Makedonci i Grci postigli sporazum o promeni imena države severno od Grčke, a sada se obnavljaju zahtevi od strane Bugara. Oni, po ko zna koji put, traže da Severni Makedonci priznaju svoje bugarske korene i prekinu sa zahtevima za priznavanjem makedonske manjine u Bugarskoj.

Ovakvi zahtevi Bugarske nisu novina, ali su aktuelizovani posle promene imena susedne im države i pojačanih aktivnosti oko pregovora sa EU i NATO.

“Bugarska ne osporava pravo Severne Makedonije na samoopredeljenje, niti pravo da svoj jezik nazivaju kako im se sviđa. Spremni smo da ponovo potvrdimo trenutnu realnost, ali oni moraju da priznaju istorijsku istinu” – rekla je Ekaterina Zaharijeva, bugarska ministarka spoljnih poslova u skorašnjem intervjuu za Rojters.

Sofija očekuje da se, po modelu pregovora Srbije i EU, i za Severnu Makedoniju uvede posebno pregovaračko poglavlje 35. Ono bi pratilo primenu Prespanskog sporazuma sa Grčkom, ali i sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom iz 2017. godine.

Bugarski političari iznose i zahteve da se u Severnoj Makedoniji prestane sa slavljenjem Goce Delčeva, koga smatraju isključivo bugarskom istorijskom ličnošću, ali proslave 11. oktobra kao Dana ustanka u Drugom svetskom ratu.