Obrazovanje u Albaniji suočeno je sa finansijskim problemima

Albanija ima jedan od najnižih budžeta za obrazovanje u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP): tek nešto više od 3% BDP-a.

Finansiranje obrazovanja je čak 40% manje nego u razvijenim evropskim zemljama i dobrih 15 – 20% niže nego u regionu.

Nedavno objavljena analiza Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o obrazovnom sistemu u zemlji ističe da Albanija ne uspeva da dobro iskoristi i onako ograničena raspoloživa sredstva.

Od svih nivoa obrazovanja, srednji je najmanje finansiran u odnosu na ostale nivoe. Albanija obezbeđuje samo 0,4% svog BDP-a za srednje obrazovanje, što je nivo mnogo niži nego u razvijenim zemljama gde se za tu namenu obezbeđuje oko 2% BDP-a. Srednje obrazovanje je važna karika u obrazovnim sistemima, jer se formiraju veštine za zanimanja i veštine na tržištu rada.

Podaci PISA pokazuju da je finansiranje obrazovanja direktno povezano sa kvalitetom znanja koje učenici imaju. Kada se upoređuju troškovi za učenike srednjih škola u Albaniji sa troškovima drugih zemalja, podaci sugerišu da Albanija ima niska finansijska sredstva i posledično niske ocene na PISA testovima. Stručnjaci OECD-a primećuju da će Albaniji biti teško da poboljša kvalitet obrazovanja bez većih ulaganja.