ČARAPANSKI VEK MUZIKE: Razvoj lokalne muzičke scene između dva svetska rata

Muzički život Kruševca u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata bio je izuzetno živahan i bogat.

Tokom ovog perioda, muzika je postala važan deo kulturnog identiteta grada, a brojni muzički događaji i institucije su oblikovali kulturnu scenu Kruševca.

Kruševac je bio domaćin brojnih koncerata, opera i drugih muzičkih događaja koji su privlačili publiku iz celog regiona. Grad je imao nekoliko muzičkih ansambala i horova, kao i muzičkih škola koje su pružale obrazovanje učenicima svih uzrasta. Muzička društva kao što su Zanatsko pevačko društvo “Obilić“ i pevačko društvo „Car Lazar“ organizovali su redovne koncerte i manifestacije, doprinoseći širenju muzičke kulture među lokalnim stanovništvom.

Članovi Srpskog pevačkog društva na železničkoj stanici u Kruševcu FOTO: U vremenu starog Kruševca
Članovi Srpskog pevačkog društva na železničkoj stanici u Kruševcu FOTO: U vremenu starog Kruševca

Oktobra 1929. godine, uz odobrenje direktora Gimnazije Ljube Matića, osnovan je mešoviti hor đaka prvog, drugog i trećeg razreda ove škole. Hor je predvodio profesor Fiošin a svake nedelje mešoviti hor đaka je pevao u crkvi Svetog Đorđa.

U to vreme, bioskopi su takođe postali popularni kao mesta za muzičke događaje. Pored prikazivanja filmova, bioskopi su organizovali i koncerte, posebno klasične muzike. To je omogućilo publici da uživa u muzici u udobnosti bioskopske sale.

Kruševac je takođe bio domaćin gostujućih muzičkih trupa koje su dolazile iz drugih gradova tadašnje države. Ovi gostujući umetnici su izvodili koncerte i opere, pružajući lokalnoj publici priliku da se upozna sa različitim muzičkim stilovima i interpretacijama.

Tako je krajem jula 1928. godine u Kruševcu gostovalo Zagrebačko pevačko društvo „Balkan“ koje je priredilo odličan koncert u hotelu „Pariz“.

Sredinom aprila 1931. godine u Kruševac je doputovalo 70 članova i članica pevačkog zbora „Glazbene matice“ iz Maribora. Goste je na železničkoj stanici dočekalo nekoliko desetina oduševljenih Kruševljana i članova Pevačkog društva „Obilić“. „Glazbena matica“ je održala koncert u sali Sokolane nakon čega je priređen banket u hotelu „Pariz“.

Oktobra 1933. godine u Kruševcu je koncert priredilo novosadsko Zanatsko-pevačko društvo „Neven“. Novosađani su u sali hotela „Pariz“ održali koncert na kojem su izveli dela Mokranjca, Marinkovića, Krstića i drugih domaćih autora.

Maja 1934. godine Kruševac je bio domaćin članovima Zagrebačkog učiteljskog pevačkog zbora „Ivan Filipović“ koji su imali turneju po Srbiji.

Važnu ulogu u muzičkom životu Kruševca imale su i crkve. Crkveni horovi su izvodili bogoslužbene pesme tokom verskih ceremonija i praznika, doprinoseći duhovnoj dimenziji muzičkog iskustva u gradu.

Period između Prvog i Drugog svetskog rata bio je takođe vreme kada su se pojedinci istakli kao talentovani muzičari i kompozitori. Mnogi lokalni umetnici su razvili svoje veštine i stvorili originalne kompozicije. Njihova dela su izvođena na koncertima i predstavljala su ponos Kruševca.

Važno je napomenuti da je muzički život Kruševca bio izazovan u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata zbog političkih i ekonomskih turbulencija. Međutim, uprkos tim izazovima, muzika je i dalje igrala važnu ulogu u životima ljudi i pružala im utočište i inspiraciju.

Muzički život Kruševca u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata predstavlja važan deo kulturne istorije grada. Kroz koncerte, opere, muzičke ansamble i škole, muzika je obogatila živote lokalnog stanovništva i održala duh umetnosti u turbulentnim vremenima. Današnja muzička scena u Kruševcu može se smatrati nasleđem ovog bogatog perioda muzičke aktivnosti i predstavlja odraz kontinuiteta muzičke tradicije.