15 dosijea

Crna Gora dobila iz Haga 15 dosijea

Iz Haga je Crna Gora dobila 15 dosijea na razmatranje. Međunarodni rezidencijalni mehanizam za krivične sudove, u saradnji sa Evropskom unijom (EU), dostavio je vlastima Crne Gore spise predmeta u istrazi. Oni se odnose na više od 15 osumnjičenih. Za njih se veruje da su odgovorni za teške zločine, uključujući ubistvo, mučenje, seksualno ropstvo i silovanja.

Kako stoji u izveštaju Mehanizma, nastavlja se saradnja kroz zajednički projekat Evropska unija – Mehanizam koji podržava ostvarivanje unutrašnje odgovornosti za ratne zločine.

„Tokom izveštajnog perioda projekat je ostvario značajan rezultat prenošenjem na vlasti Crne Gore spise predmeta u vezi sa više od 15 osumnjičenih za koje se veruje da su odgovorni za teške zločine, uključujući ubistvo, mučenje, seksualno ropstvo i silovanje. Projekat će nastaviti da pruža pravnu i dokaznu podršku nadležnima da pokreću istrage, pripremaju optužnice i procesuiraju osumnjičene za ratne zločine“, piše u tom izveštaju.

Serž Bramerc, tužilac Međunarodnog rezidencijalnog mehanizma za krivične sudove – pravosudnog tela koje je preuzelo preostali rad dva tribunala UN za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji – informisao je Savet bezbednosti o napretku u suđenjima i žalbama.

Stalne članice Saveta bezbednosti UN iznele su različite stavove o ulozi i opravdanosti postojanja Mehanizma za krivične sudove, koji deluje iz Haga. Dok su predstavnici zapadnih zemalja u potpunosti podržavali rad tog suda, Rusija je kritikovala nedostatak aktivnosti na okončanju njegovog rada.

Izvor: Danas