novu vladu

Crna Gora ima novu vladu

Crnogorska Skupština je izglasala novu vladu. Na njenom čelu je Zdravko Krivokapić. Crna Gora je nezavisna i tako će ostati, ali će imati najbolje odnose sa susedima, reči su Krivokapića. Za izbor nove vlade glasao je 41 skupštinski poslanik. Njih 28 je bilo protiv, a jedan poslanik je bio uzdržan. Po izglasavanju, novi premijer je položio zakletvu.

Novi premijer je naglasio da njegova vlada ima obavezu da ne razočara građane. “Naš jedini cilj je da vas ne razočaramo. Osnovni element je očekivanje i realizacija, nismo željeli da dajemo obećanja, jer podaci koje imamo nisu tačni”, rekao je Krivokapić. Izjavio je i da Crna Gora neće postati druga srpska država. Rekao je da je Crna Gora nezavisna i takva će ostati, ali će imati najbolje odnose sa susedima. On je izrazio žaljenje zbog proterivanja srpskog ambasadora Vladimira Božovića. Potvrdio je da su izmene Zakona o slobodi veroispovesti već pripremljene i da se nada da će izmene Zakona biti prvi korak nove vlade.

Vladu će činiti jedan potpredsednik (Dritan Abazović) i dvanaest ministara.

Ministar odbrane je Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, spoljne poslove vodi Đorđe Radulović. Za ministra finansija i socijalnog staranja izabran je Milojko Spajić, za prosvetu, nauku, kulturu i sport Vesna Bratić. Za zdravstvo je zadužena Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja je Jakov Milatović, a kapitalnih investicija Mladen Bojanić. Javnu upravu, digitalno društvo i medije vodi Tamara Srzentić, ekologiju, urbanizam i prostorno planiranje Ratko Mitrović. Ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede je Aleksandar Stijović, a ministar pravde i manjinskih prava je Vladimir Leposavić.

Crnogorski predsednike Milo Đukanović je još ranije izjavio da očekuje korektnu kohabitaciju i da nova izvršna vlast poštuje Ustav i doprinese saradnji.