radna prava

GRAĐANI I RADNA PRAVA: Zašto nam uskraćujete punu penziju?

U anketi koju je sproveo Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK građane je najviše interesovalo kada će doći do promena obračuna penzija za one koji nemaju ispunjena oba uslova i kada će početi primena Zakona o platnim razredima.

Sredinom decembra na četiri portala – KruševacPres, 037info.net, Prijateljstvo i RasinskiParlament postavljeni su odgovarajući obrasci koji su pružali mogućnost čitaocima ovih portala da postave narodnim poslanicima pitanja iz domena radnih prava ali i drugih oblasti.

Odziv čitalaca je bio sasvim solidan imajući u vidu da se tokom praznika ljudi manje bave ovakvim temama. Ipak, dobili smo dosta pitanja koja ćemo proslediti svim narodnim poslanicima iz Rasinskog okruga kako bi mogli da pokrenu određene inicijative i diskusije u Narodnoj skupštini“, ističe Slaviša Milenković, koordinator projekta.

Nekoliko tema je dominiralo u pitanjima građana. Svakako najinteresantnija tema je promena obračuna za penziju. Naime, prema važećim odredbama, osoba koja ne ispunjava oba uslova za penziju, 40 godina radnog staža i 65 godina starosti, ima trajno umanjenje od 20,4%. Sindikati, penzioneri ali i oni koji tek treba da odu u penziju smatraju da je to nepravedno i da umanjenje treba da se ukine kada penzioner napuni 65 godina. Ovakav stav dobio je veliku podršku iz svih krajeva Srbije.

Inače, Veće saveza samostalnih sindikata Srbije u Kruševcu najavilo je pokretanje inicijative za promenu ove odredbe.

Dosta pitanja odnosilo se i na isplatu raznih zaostalih prinadležnosti radnicima firmi koje su u stečaju ili likvidirane. Za ovu temu narodni poslanici baš i nisu prava adresa ali je evidentno da veliki broj bivših radnika još uvek nije naplatio svoja potraživanja.

Dosta pitanja se odnosilo i na početak primene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru odnosno Zakonu o platnim razredima kako se obično naziva. Ovaj zakon je donet još 2016. godine a njegova primena je više puta odlagana i trebalo bi da počne tek 1. januara 2025. godine. Odlaganjem primene ovog zakona posebno su pogođeni prosvetni radnici i oni su jako nezadovoljni“, dodaje Milenković.

Nekoliko pitanja odnosilo se i na odluku Vrhovnog kasacionog suda iz 2022. godine prema kojoj pomoćni radnici u školama, tetkice i domari, nemaju pravo na isplatu regresa i toplog obroka jer su oni sadržani u koeficijentu.

Građani su ukazali na još nekoliko zanimljivih tema kada je reč o radnom pravu. To su pre svega prava radnika koji se zapošljavaju preko agencija, potom dodatni rad zdravstvenih radnika, prava trudnica i porodilja, pravo učenika u dualnom obrazovanju kao i Zakon o hitnoj medicinskoj pomoći koji je predat Narodnoj skupštini krajem septembra 2022. godine.

Ukoliko su vaša radna prava ugrožena narodnim poslanicima se možete obratiti popunjavanjem odgovarajućeg obrasca koji se nalazi na njihovom profilu na portalu Narodne skupštine Republike Srbije.

Narodnim poslanicima možete obratiti i preko portala Otvoreni parlament.

Dovoljno je da se registrujete svojim i mejlom i da potom ukažete narodnim poslanicima na probleme čije rešavanje zahteva zakonske promene.

Izvor: krusevacpress.com