LOKALNE SAMOUPRAVE I KANALI KOMUNIKACIJE: Skriveni podaci o budžetu

Opština Ćićevac je veoma aktivna i informativna na društvenim mrežama ali na veb prezentaciji neke osnovne informacije, poput onih o opštinskom budžetu, su “skrivene”.

Kao i kod veb prezentacija drugih lokalnih samouprava u Rasinskom okrugu jedna od primedbi za Ćićevac je to što se ne koristi rodno senzibilisani jezik. Ono što je pozitivno to su aktivnosti na društvenim mrežama. Fejsbuk profil je ažuran baš kao i Instagram profil i stranica na JuTjubu. Istina, postoji i stari profil koji nije ažuran i stvara malu zabunu“, objašnjava njebmaster i analitičar Saša Paunović.

Tehnički kvalitet veb prezentacije opštine Ćićevac Paunović ocenjuje ocenom 7,3 ažurnost sa 5,75, informativnost 7,5, interakciju sa građanima 6, zaštitu ličnih podataka ocenom 8 a sprečavanje govora mržnje maksimalnom desetkom.

Ukoliko prezentaciju analiziramo još detaljnije videćemo da je  poprilično siromašna osnovnim informacijama. Nema nikakvih detalja o profesionalnoj i političkoj biografiji predsednice opštine dr Mirjane Krkić kao i njenog zamenika Aleksandra Šulića. Nema ni podataka o kontaktima – telefon, mail, profili na društvenim mrežama…

Potrebno je dosta truda da bi se pronašli podaci o opštinskom budžetu FOTO: Skrinšot

Za radna tela skupštine navedeno je koje su im funkcije ali ne i ko su članovi i kako ih građani mogu kontaktirati. Ista konstatacija važi i za članove Opštinskog veća. Navedena su samo imena i prezimena.

U meniju ne postoji poseban odeljak za javne rasparave već su one svrstane u vesti i tako, na određeni način, prikrivene što sigurno utiče na obaveštenost građana.

Za javne nabavke određena je posebna sekcija, što je svkako pohvalno, ali su informacije malo „bajate“. Nema podataka o javnim nabavkama iz 2022. godine kao i iz 2021. godine.

Ipak, najveći nedostatak veb prezentacije opštine Ćićevac je taj što ne postoji posebna stranica sa podacima o opštinskom budžetu. Na toj stranici bi trebali da se nađu svi podaci o prihodima i rashodima organa jedinice lokalne samouprave, kao i izvod iz Zakona o budžetu. Građani bi ulaskom na stranicu Budžet mogli da saznaju koliki je planirani i odobreni budžet, kako teče realizacija budžeta, da li postoje dodatni izvori finansiranja i slično. Toga u Ćićevcu nema jer kada u pretraživač ukucate „budžet“ kao odgovor dobijete „Nema rezultata za prikaz“! Uz dosta truda i upornosti moguće je pronaći folder Budžet u odeljku Dokumenta i to je nešto što bi trebalo ispraviti.

Inače, na Indeksu transparentnosti lokalnih samouprava u 2022. godini opština Ćićevac se nalazi tek na 123. mestu. U odnosu na 2021. godinu Ćićevac je nazadovao 30 mesta i izgubio četiri indeksna boda.

Izvor: krusevacpress.com