LOKALNE SAMOUPRAVE I KANALI KOMUNIKACIJE: Potrebni mehanizmi za saradnju sa građanima

Prezentacija opštine Vavarin nudi osnovne informacije o budžetu, javnim nabavkama i javnim pozivima ali joj nedostaju mehanizmi za bolju komunikaciju sa građanima.

Od šest lokalnih samouprava u Rasinskom okrugu najvišu ocenu analitičara za svoju veb prezentaciju i društvene mreže dobila je opština Varvarin.

Najveća zamerka, kao i kod ostalih lokalnih samouprava, je to što se ne koristi rodno senzitivni jezik. Ono što je za svaku pohvalu su stranice društvenih mreža koje se redovno ažuriraju. I Fejsbuk i Instagram i JuTjub. Možda bi jedna od zamerki bila to da nemaju Tviter profil, kada sve ostalo funkcioniše dobro, ali to je i stvar izbora“, analizira vebmaster Saša Paunović.

Varvarin je za tehnički kvalitet veb prezentacije dobio ocenu 6.45, za ažurnost 6.00, za informativnost 6.25, za interakciju sa građanima 5.75, za zaštitu ličnih podataka ocenu 8 i za sprečavanje govora mržnje 10.

Ono što portal opštine Varvarin izdvaja od nekih drugih veb prezentacija je jako dobra preglednost. Kategorije Javne nabavke, Budžetski portal, Službeni list, Statut, Informatori o radu i Životna sredina su lako uočljive i dostupne. Takođe je veoma lak pristup i stranicama Javni pozivi, Oglasi, Poljoprivreda i Javne nabavke.

Varvarin ima veoma pregledan Budžetski portal FOTO: Skrinšot

Stranica Javne nabavke je povezana sa stranicom koja se odnosi na javne nabavke na državnom nivou. Posebno značajno je što Varvarin ima posebnu stranicu koja se odnosi na budžet – Budžetski portal, sa osnovnim informacijama o budžetu.

Nedostatak u komunikaciji je što na stranici na kojoj su predstavljeni predsednica opštine i njeni zamenici i pomoćnici kao i članovi Opštinskog veća nema mejl kontakata već samo brojevi telefona. Takođe bi trebalo i da svi opštinski odbornici imaju svoje mejlovi kako bi građani mogli direktno da komuniciraju sa njima, naravno, ukoliko to žele.

Inače, na Indeksu transparentnosti lokalnih samouprava za 2022. godinu Varvarin se nalazi na 46. mestu i to je pad za 20 mesta u odnosu na 2021. godinu.

Varvarin je jedna od 25 lokalnih samouprava u Srbiji koje podržava USAID GAI program. U ocenjivanju dobio je 52 boda od mogućih 97. Najviše bodova dobijeno je u kategoriji Budžet, 11 od maksimalnih 14. Solidne ocene su i za Javne nabavke (3 od 4), Javne rasprave (7 od 10). Jako loše su ocenjene kategorije Skupština i Veće , samo 3 od mogućih 16 bodova, Javna preduzeća i javne ustanove , 7 od 18, i Jedinica lokalne samouprave i građani, 7 od 15.

Izvor: krusevacpress.com