Migranti

Migranti nepoželjni u Bihaću

Oko 300 Bišćana okupilo se danas ispred privremenog prihvatnog centra “Bira”. Oni su poručili migrantima “Idite kući” – Go Home i “Oslobodite Bihać” – Free Bihać. Mediji pišu da su građani ušli u krug “Bire” sa zastavicama na engleskom jeziku, na kojim prozivaju i migrante da odu iz njihovog grada. Policija ih je nakon toga pomerila ispred kapije, jer je “Bira” privatni posed. Istovremeno, na drugoj strani ograde okupilo se oko 30 migranata koji nisu razumeli šta se događa.

Situacija je prilično napeta. Čuli su se povici građana koji traže da se migranti izmeste iz njihovog grada, ali i kantona. Vremenom se povećavao broj građana, a veliki broj policajaca je došao da obezbeđuje mesto događanja.

Za danas su građani Bihaća najavili i blokadu dva objekta u kojima su smešteni migranti.

Zbog različitih problema, ali i nezadovoljstva građana, policija zabranjuje slobodno kretanje migrantima u Unsko-sanskom kantonu. Od danas će biti uveden celodnevni policijski čas za migrante. To je odluka Operativne grupe za rešavanje migrantske krize, sa sastanka koji je održan bez mogućnosti prisustva medija. Ministar policije Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić je izjavio da je reč o potpunoj blokadi kretanja. Zabrana se odnosi na drastičnije mere ograničavanja kretanja migranata iz prihvatnih centara “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši. Sve uključuje i decu bez pratnje. Svima će biti zabranjen ulazak i izlazak iz ta dva prihvatna centra.

Kretanje van centara će biti dozvoljeno samo onima koji žele da krenu rutom prema granici u nameri da uđu u Hrvatsku. Iz humanih razloga UN su apelovale na vlasti u Krajini da ne ograničavaju slobodu kretanja migranata. UN tvrde da efekti onemogućavanja kretanja i držanja migranata i azilanata u zatvorenom prostoru izazivaju akutni stres, anksioznost, strah i povećanje tenzija, koje mogu da eskaliraju u nasilno ponašanje.