NATO

NATO i odnos sa KBS: Kfor ostaje na Kosovu

Nakon što su odlukom vlasti Prištine Kosovske bezbednosne snage transformisane u vojsku Kosova, NATO preispituje odnos sa KBS. To je izjavio viši zvaničnik NATO-a za Rusiju i Zapadni Balkan Robert Pščel. Pščel tvrdi da to ne bi trebalo da dovede do spekulacija o budućnosti Kfora na Kosovu i Metohiji.

Tačno je da saveznici preispituju svoj odnos sa Kosovskim snagama bezbednosti, ali to svakako ne bi trebalo da dovede do spekulacija o budućnosti Kfora, koji je postojan i prisutan već 20 godina. Niko ne bi trebalo da ima sumnje oko toga da saveznici snažno podržavaju mandat, operacije, mesto i ulogu Kfora na Kosovu i Zapadnom Balkanu”, rekao je Pščel u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

NATO i generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, su svoj stav o tzv. vojsci Kosova ponovili više puta.

Kfor je tu da zaštiti sve zajednice na Kosovu i pomogne u postizanju stabilnosti i bezbednosti. Drago nam je da Kfor uživa podršku i uvažavanje od strane svih zajednica, pa i naših partnera u Beogradu”, kaže je Pščel.

Ovaj zvaničnik NATO je u Beogradu učestvovao kao govornik na panelu posvećenom uticaju Rusije na Zapadnom Balkanu. Panel je u okviru Sedme NATO nedelje održan u organizaciji Centra za evroatlantske studije.