NATO proširenje

NATO proširenje na Balkanu

NATO proširenje na Balkanu došlo je u vreme pandemije koronavirusa. Danas je članica ovog saveza zvanično postala i Severna Makedonija. Instrument o njenom članstvu je deponovan u Stejt departmentu i ova zemlja je postala 30-ta članica alijanse.

“Severna Makedonija je sada deo NATO porodice, porodice koju čini 30 država i skoro milijardu ljudi. Porodice koja je zasnovana na sigurnosti da smo bez obzira na izazove, jači i bezbedniji zajedno”, stoji u saopštenju pristiglom iz NATO.

Severna Makedonija je prošla čitavu proceduru učlanjenja. Tokom prethodnog meseca sve članice su potpisale protokol o prijemu, a potom su svih 29 parlamenata ratifikovali ovu odluku. Tako će se zastava Severne Makedonije zavijoriti zajedno sa zastavam ostalih u Briselu, sedištu NATO, već 30. marta.

Ovo NATO proširenje pokazuje i drugima da su “vrata NATO otvorena za one zemlje koje žele i mogu da naprave neophdone reforme i ispune visoke standarde NATO i prihvate odgovornost kao i benefite članstva”, kako je to u svojoj izjavi definisao Majk Pompeo, američki državni sekretar.