Albanski predsednik Ilir Meta: moja zemlja bi mogla ponovo da postane „Severna Koreja Evrope“

Albanija rizikuje da ponovo postane “Severna Koreja Evrope”, upozorio je u četvrtak albanskii predsednik braneći svoju ulogu u ustavnom sukobu koji preti da potkopa put zemlje ka pridruživanju Evropskoj uniji. Ilir Meta želi da Albanci sruše socijalističku vladu u zemlji, za koju tvrdi da je “uzurpirala svaku nezavisnu instituciju” i postala “jednopartijski režim”.

U intervjuu za Euronews, on je insistirao da vodi “bitku za demokratiju”, ali je porekao ličnu borbu za vlast sa premijerom Edijem Ramom.

Albanska ministarka pravde, koju je predsednik navodno tužio ranije ove nedelje, odgovorila je na tvrdnje insistirajući da zemlja sprovodi reformu pravosuđa. Rekla je da postoji komisija koja istražuje sve odluke predsednika.

“Pokušavamo da u Albaniji ugradimo jednu radikalnu reformu koja želi da garantuje glavne stubove vladavine zakona,” insistirala je ministarka pravde Etilda Gjonaj. Rekla je i da Albanci žele da krenu ka nezavisnom pravosudnom sistemu. “Uverena sam da Albanija ide napred“, dodala je ona.

Od pada komunističkog režima 1991. godine, ova balkanska država je imala predsednika, dok premijer vodi vladu. Međutim, Meta se obavezao da će se suprotstaviti Rami i njegovoj Socijalističkoj partiji. “Kako mogu da budem iznad partijske politike kada vladajuća većina u Albaniji potpuno zauzme državu, kada sve kontroliše?” rekao je Meta.

“Danas živimo, na žalost, u jednopartijskom režimu. Preti nam povratak u situaciju od pre 30 godina kada smo bili Severna Koreja Evrope.” Meta je zatražio masovni protest protiv vlade u Tirani 2. marta, dok je Rama pokrenuo postupak opoziva protiv predsednika – prvog u postkomunističkoj Albaniji, koji je proizašao iz pokušaja Mete da otkaže prošlogodišnje opštinske izbore.

“Ovo nije borba za moć”, insistirao je Meta u izjavi datoj za Euronews. “Borim se za vladavinu zakona u Albaniji. Borim se za vladavinu demokratije protiv jednopartijskog režima koji je uzurpirao sve nezavisne institucije u ovoj zemlji i koji sada želi da zgrabi ustavni sud.”