Nemačka vlada odobrila Makedoniju u NATO

Nemačka vlada je dala saglasnost za prijem Makedonije u NATO. Ona će se založiti da proces pristupanja bude brzo završen, stoji u saopštenju vlade Nemačke. Navodi se da će ulaz Makedonije u NATO pružiti važan doprinos za bezbednost evroatlantskog prostora. Očekuje se i da to bude važan impuls za dalju stabilizaciju regiona Zapadnog Balkana.

“Istorijski momenat. Sa Prespanskim sporazumom Atina i Skoplje su stavili kraj na 25. godišnjeg spora oko imena bivše jugoslovenske republike. Osnov o priključenju Republike Severne Makedonije u NATO je postavljen. U februaru države – članice će potpisati Protokol o pristupanju ka Vašingtonskom sporazumu. Severna Makedonija na spoljnopolitičkom planu igra konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu. To je postalo posebno uočljivo u njenoj spremnost da prihvati promenu imena u pregovorima sa Grčkom u junu prošle godine.”, kaže se u saopštenju koje potpisuje nemačka vlada.

Berlin se zalaže za brzo usvajanje Protokola u cilju obezbeđenja formalnog priključenja već do kraja sledećeg meseca.

“Pristupanje ove države u NATO takođe će pružiti veliki doprinos ka unapređenju vrednost atlantske zajednice. Prošle godine Severna Makedonija ambiciozno je reformisala sektor bezbednosti i napravila veliki napredak u oblastima vladavine prava i demokratije. Makedonska vlada se obavezala da će nastaviti sa sprovođenjem reformi”, stoji u saopštenju nemačke vlade.