Đukanović

Poraz Mila Đukanovića

Pre par dana su završeni predsednički izbori u Crnoj Gori. Političar sa najdužim stažom na vlasti u regionu, Milo Đukanović, pretrpeo je poraz. Većinu glasova. i to vrlo ozbiljnu, odneo je njegov protivkandidat Jakov Milatović. Na taj način je završena era Đukanovićeve vlasti. Po prvi put posle tri decenije, Milo Đukanović neće obavljati nijednu važnu funkciju u Crnoj Gori, ni predsedničku, ni premijersku.

Najnovije vesti kažu da je Đukanović posle izbornog neuspeha odlučio da se povuče sa čelnog mesta Demokratske partije socijalista. On je ovu partiju predvodio u poslednjih 25 godina. Sednica Glavnog odbora DPS-a biće održana danas i na njoj će biti izabrano novo rukovodstvo.

ĐukanovićNeki od rezultata Đukanovićeve politike koji ostaju su sledeći: Crna Gora se odvojila od Srbije, odnosno osamostalila 2006. godine, uveo je zemlju u NATO, Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova.

Do parlamentarnih izbora avgusta 2020. godine, DPS je bilo samostalno, bilo u koaliciji, imao parlamentarnu većinu i pravio vlade.

Različiti komentari su pratili događaje tokom i nakon crnogorskih predsedničkih izbora. U svakom slučaju, glasačko telo u Crnoj Gori je napravilo zaokret, a planove novih vlasti ćemo videti u narednom periodu. Verovatno će najzanimljiviji biti odnosi sa Srbijom. Na tom polju se očekuje mnogo toga i priličan zaokret u odnosu na dosadašnju politiku.