Praznik mimoze

Praznik mimoze spaja Herceg Novi, Niš, Skoplje, Bitolj…

Praznik mimoze je ove godine po 51-vi put u ulozi manifestacije koja spaja. Krenuo je i ove godine iz Beograda, potom su otišli u Segedin, Budimpeštu i Vrbas, a protekla dva dana Niš, Skoplje i Bitolj (pobratimski grad Herceg Novog).

U Nišu je potpisan protokol o saradnji između Niškog centra za kulturu i hercegnovskog Herceg festa. Takođe, promovisana je monografija “Praznika mimoze” priređena prošle godine povodom pola veka trajanja festivala. Saradnja je bila tema razgovora u svim gradovima u kojima su boravili predstavnici Herceg Novog. U Nišu i u Bitolju najsnažniji oslonac saradnji su filmski i pozorišni festivali, jer dugo traju i imaju značajan renome u regionu.

U Skoplju je održan defile hercegnovske gradske muzike i popularnih mažoretkinja. U Bitolju je upriličen susret između ostalih sa gradonačelnicom, direktoricom Centra za kulturu, gradskom savetnicom za kulturu i počasnim konzulom Crne Gore. Sa njima su, ispred Herceg Novog, razgovarali savetnica predsednika hercegnovske opštine, direktorica Herceg festa i urednik likovnih programa u Herceg festu.

Kaže se da je mimoza simbol žene, slobode i osećajnosti. U Italiji, Rusiji, Francuskoj i drugim zemljama ovaj se cvet vezuje za Međunarodni dan žena, 8. mart. Tada se ženama poklanja buket ovog žutog cveća. Mimoza označava poštovanje, donosi sreću u poslu i ljubavi. U govoru cveća ovaj cvet znači poruku verne ljubavi.

Kao i svih ranijih godina, praznik mimoze, hercegnovska gradska muzika i atraktivne mažoretkinje delili su svuda i grančice mimoze. A one, na čudesan način, mame osmehe svih prisutnih. Već više od pola veka ovaj čudesni dar prirode spaja ljude regiona.