protokol

Severna Makedonija unapred ratifikuje protokol o pristupanju NATO-u

U saopštenju Vlade Severne Makedonije stoji da će Severnoatlantski sporazum sa NATO-om biti ratifikovan pre nego što Španija potvrdi Protokol o pristupanju. Vlada Zorana Zaeva u Skoplju odlučila se na “plan B”. Zato jer će 11. februara parlament Severne Makedonije biti raspušten zbog vanrednih izbora. Oni su dogovoreni za april, a trenutno je neizvesno kada će Španija dobiti vladu i potvrditi Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u.

Vlada Severne Makedonije je utvrdila Predlog zakona o ratifikaciji Severoatlantskog sporazuma Severne Makedonije sa NATO-om. On će biti poslat Skupštini na “usvajanje sa odloženim dejstvom”. Tim predlogom Zakona se predviđa da odluka o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma s NATO-om stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Severne Makedonije. Kao i da bude deponovana u Vašingtonu kada Španija ratifikuje Protokol o stupanju zemlje u punopravno članstvo u toj alijansi.

Severna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018. Poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu dobila je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu. Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u potpisan je u Briselu početkom februara ove godine. Za devet meseci ga je ratifikovalo 28 država. Španija je poslednja država-članica NATO-a koja, zbog unutrašnje političke krize i vanrednih parmentarnih izbora, još nije ratifikovala Protokol.